Hangulatos mulatságot csaptak a diósdi németek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Diósdon valaha két búcsú volt. Az egyik a Mária-naphoz legközelebb eső vasárnapon, mert templomunkat a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelték fel. A másik a Gellért-búcsú volt, ami Gellért napjához kötődik és Szent Gellért a templomunk védőszentje. Szent Gellért azért fontos számunkra, mert a Képes Krónika szerint 1046. szeptember 23-án Budára menvén megpihent Diodon (Diósd akkori neve), és másnap reggel misét tartott Szent Szabina templomában, ahol beszámolt a híveknek, hogy éjszaka látomása volt, miszerint mártírhalált fog halni. Ez az első írásos emlék településünkről, amely már akkor akkora település lehetett, hogy saját temploma volt.

A két, valaha nagy búcsú emlékére tartjuk minden évben a Szent Gellért Napokat – idén erre szeptember 10-12. között került sor -, ami városunk legnagyobb közösségi eseménye.

image00008

A Szent Gellért Napok keretében a Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzatnak minden évben lehetősége van arra, hogy egy kétórás programot állítson össze a közönség számára. Mivel tavaly a pandémia miatt elmaradt az ünnep, ezért az önkormányzat idén egy igazán tartalmas és szórakoztató műsort szeretett volna szervezni.

image00012

A fellépő hagyományőrző csoportok mellett, szerettük volna iskolánk német nemzetiségi oktatásban részesülő tanulóit is minél nagyobb számban bemutatni városunknak, hogy ily módon szüleikkel együtt bevonjuk őket a közéletbe, ezáltal is erősítve nemzetiségi közösségünket és annak jövőjét. Így született meg az almafröccsel és pereccel mulatozó éneklő gyereksereg ötlete és műsora is. Úgy véljük, hogy ez a fellépőknek és az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. támogatásának – ami lehetővé tette, hogy a gyerekek egy igen hangulatos mulatságot csapva bajor perecet és almafröccsöt fogyasszanak – köszönhetően sikerült is.

Diósdi Német Nemzetiségi Önkormányzat

 

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo