Lezajlott a 65. FUEN-Kongresszus Triesztben

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai őshonos nemzeti kisebbségek, nemzetiségek és nyelvi közösségek fő képviseleti és legnagyobb ernyőszervezete, amely 35 európai ország több, mint 100 tagszervezetét tömöríti és regionális, nemzeti és különösen európai szinten képviseli a kisebbségek érdekeit. 2021. szeptember 9-12. között Triesztben került megrendezésre a FUEN 65. kongresszusa, amelynek középpontjában idén az oktatásügy és a szlovén kisebbség álltak. Az eseményen részt vett Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Dr. Sudár Ágnes, az MNOÖ hivatalvezető-helyettese.

Trieszt_6

A találkozó programjában számos, az európai kisebbségekkel kapcsolatos fontos téma kapott helyet. A négy ülésnap alatt Európa kulturális és nyelvi sokszínűségének jövőjéről, az európai kisebbségekről, szervezeteikről és közösségeikről, a kisebbségi oktatási rendszerekről, valamint az olaszországi szlovén kisebbség helyzetéről is szó esett.

Trieszt_4

A FUEN alelnöke, Daniel Alfreider, vezetésével zajlott szeptember 10-i pódiumvitán Igor Giacomini, a Friuli-Venezia Giulia Régió Szlovén Oktatási Bizottságának elnöke, Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Prof. Dr. Paul Videsott, a Dél-Tiroli Nemzetiségi Intézet munkatársa oktatási modellekről és tapasztalatokról tárgyalt. A hallgatóság megismerhette az egyes kisebbségek iskolarendszerét, a nyelvhasználatot az óvodákban és az egyetemeken, valamint a kisebbségek oktatásának feltételeit az adott országokban. Englenderné Hock Ibolya a Magyarországon összesen 13 elismert nemzeti kisebbség oktatási autonómiáját vázolta fel, melyek a közoktatási rendszer részeinek tekinthetők – azonos tartalommal, más-más nyelven. Az óvodákban és az iskolákban különböző modellek léteznek Magyarországon az egynyelvűtől a kétnyelvűn át a vegyes formákig. Sajnos a németül beszélő nemzetiségi pedagógusok hiánya miatt kevés óvodának és iskolának sikerül megvalósítania a tisztán egynyelvű koncepciót, pedig éppen ez az az életkor, amikor a gyerekek a kisebbségi nyelvet egyszerűen utánzással, természetes módon tanulhatják meg – mondta Englenderné Hock Ibolya.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo