100 év közösség – 1 falu




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Több mint száz elsőáldozással kapcsolatos fénykép gyűlt össze a Vértestolnai Német Nemzetiségi Önkormányzat és az egyházközség felhívására. Egy ünnepélyes német nyelvű szentmise keretében, melyet a sváb származású Markovics Milán Mór tábori lelkész celebrált október 17-én, kiállítás nyílt az említett fotógyűjteményből. A kiállítás kuriózuma egy elsőáldozási emléklap, amit 1922-ben tartott kezében egy vértestolnai fiú. Emellett számos csoportkép is látható az elmúlt száz esztendőből.

DSC00654

Az alábbiakban a kiállítás bevezetője olvasható:

„Mivel egy a kenyér, egy test vagyunk mindannyian, akik az egy kenyérből részesedünk.” (1Kor 10,17)

A magyar elsőáldozás szavunk az eucharisztiának az áldozat jellegét domborítja ki. Az elsőáldozás az az ünnepélyes szentmise, amikor a keresztények – a XX. század elejétől jellemzően 9-11 éves gyerekek – először veszik magukhoz Krisztus testét és vérét a kenyér és bor színe alatt, először vesznek részt Krisztus áldozatában.

1940-es evek

A kiállítás képeit talán érdemesebb a latin communio, vagy a német Erstkommunion szó felől megközelíteni. A communio közösséget jelent. A képen lévők közül egyesek még élnek, mások már meghaltak, vannak akikben gyümölcsözővé vált ez a táplálék, van akinek egyben az utolsó áldozása volt a fotón látható ünnep, vannak, akik mai napig itt élnek közöttünk, másoknak talán a nevére sem emlékeznek. Ahány ember, annyi életút, de az a közösség, amit az oltár hoz létre, időn és téren túlmutat. Mindegy, hogy hány évtized választ el minket egymástól, egyek vagyunk, mert egy kenyérből részesültünk.

1944

Minden fénykép kortörténet is egyben. Az épület, a ruhák, a hajviseletek, az arcok igen beszédesek. Mesélnek régi és új korokról, háborúról és békéről, szociális különbségekről, családi kapcsolatokról, hagyományokról és azok elmúlásáról, változó formáról és változatlan tartalomról, mindezt ünneplőbe öltözött gyermekarcokon keresztül.

1948

Készült 2021-ben, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében

A kiállítás egy hónapon keresztül a tekinthető meg vértestolnai templomban.

Fotó: Fink Adrienn

Ajánlott hírek