2025-től német-magyar érettségi az MNÁMK kecskeméti tagintézményében is

Forrás: Ungarndeutsches Bildungszentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ennek bejelentése, illetve az első, német-magyar érettségire készülő évfolyam indítása alkalmából ünnepséget rendeztek 2021. október 5-én, kedden a Kecskeméti Mercedes-Benz Iskolában. Az ünnepségen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is.

1

Az ünnepségen beszédet mondott Szemereyné Pataki Klaudia mellett Peter Stübler, az iskola német igazgatója, Szauter Terézia, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja főigazgatója, Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány elnöke, Katja Dorrmann, a Német Nagykövetség kultúrreferense, és Dirk Alexander Servos, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetője. A műsort az iskola diákjai adták.

9

Elhangzott, hogy a Kecskeméti Mercedes-Benz Iskolában a 2021/22-es tanévben 26 diák egy különleges érettségihez vezető útra indul. Ők az első olyan évfolyam diákjai, akik 2025-ben német-magyar kettős érettségi vizsgát fognak tenni, amellyel német és magyar érettségi bizonyítványt is szereznek.

Ezen bizonyítvány létrejöttének alapját egy, a magyar és a német oktatási minisztérium közt létrejött közös megállapodás képezi, mely a diákok számára lehetővé teszi, hogy mind a magyar- mind a németországi felsőoktatási intézményekben ugyanolyan jogosultsággal tanulhassanak tovább.

6

A Kecskemét Kvarc u. 2. szám alatt működő Mercedes-Benz Iskola hivatalosan elismert Külföldi Német Iskola, amely a magyar és német diákoknak, a két ország kultúrájának találkozási és kapcsolódási pontja, és ahol természetesen a német nyelvismeret kiemelt fejlesztése áll a középpontban. A tantárgyak több mint felét német nyelven, anyanyelvi tanárok oktatják. De természetesen a magyar anyanyelvű tanárok gondoskodnak arról is, hogy a magyar nyelv és irodalom oktatása is megfelelően optimális szinten megvalósuljon az intézményben. Ezáltal az érettségi vizsgát követően a diákok eldönthetik, hogy Magyarországon, Németországban vagy egy másik országban szeretnének továbbtanulni.

24

A Mercedes-Benz Iskola 2009-ben jött létre, és azóta folyamatosan tovább fejlődik. Az idei tanévtől ez az intézmény hivatalosan is Külföldi Német Iskola, ezzel az egész világon működő mintegy 140, ebbe a hálózatba tartozó intézmény egyike lett. Ehhez a sikerhez Kecskemét Város, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja mint anyaintézmény, valamint természetesen a magyar és német oktatásügyi irányító szervek jelentős mértékben hozzájárultak.

Szöveg és fotó: www.keol.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo