A magyarországi németek 1000 éves történelme



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Új emléktáblát avattak az ulmi Duna-parton

Az ulmi Donauschwabenufer mellett húzódó városfalon számos helyi, valamint az Amerikába és Brazíliába kivándorolt német közösség emléktáblái találhatók. Újdonság itt a magyarországi németek szeptember 18-án leleplezett emléktáblája, amellyel együtt mostantól mind a négy dunai sváb közösség (a bánáti svábok, a dunai svábok, a magyarországi németek és a szatmári svábok) saját emléktáblával képviselteti magát Ulm történelmi városfalán.

20210918_LDU-Gedenktafel_Ulm_AF_062

A magyarországi németek emléktáblájának ünnepélyes leleplezésre Gunter Czisch ulmi, valamint Dirk Oestringer gerlingeni főpolgármesterek jelenlétében került sor. Az ünnepi beszédeket Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke, valamint Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke tartották.

Felszólalásában Ament az emléktáblán lévő szöveget emelte ki: „Az óhaza emlékére. Köszönettel az új hazának. Tisztelettel a halottak előtt. Az élőknek mementóul.”

20210918_LDU-Gedenktafel_Ulm_AF_053

Englenderné Hock Ibolya személyes hangvételű beszédében az összetartozás és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, az emléktábla leleplezése nagy jelentőséggel bír mind a Magyarországról származó németek szövetsége tagjai, mind pedig a magyarországi németek számára, hiszen bár a közös múltra emlékeztet, egyúttal a közös jövő irányába is mutat.

20210918_LDU-Gedenktafel_Ulm_AF_028

A rendezvényt Molnár Mariann és Holczinger Szandra zenei előadása színesítette, autentikus magyarországi német népdalok hangzottak el, hagyományos harmonikakísérettel.

Fotók: Alfred Freistädter

Ajánlott hírek