A nemzetiségeknek beleszólása van a saját életükbe

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Parlament Felsőházi termében tartották az Intézményfenntartó Helyi Nemzetiségi Önkormányzatok IV. Találkozóját. Az október 28-i eseményen kihirdetésre kerültek a 2022. évi kiegészítő nemzetiségi támogatások összegei is, melyeket az oktatási intézmények beruházásokra és felújításokra fordíthatnak. Jövőre 67 nemzetiségi – német, horvát, román és szlovák – köznevelési intézmény összesen 1,719 milliárd forint támogatásban részesül.

IMGP1539

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány tíz év alatt több mint 12,5 milliárd forintból 550 beruházást támogatott. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány partnerként és barátként tekint a nemzetiségekre, akik az elmúlt évtizedben lehetőséget kaptak az erősödésre és megmaradásra, ami felelősségvállalással jár, de egyben lehetőség is. A kormány pedig vállalta a feltételek biztosítását.

Ritter Imre, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője elmondta, hogy a nemzetiségeknek beleszólása van a saját életükbe, és az elmúlt évek munkája megteremtette a lehetőséget a magyarországi nemzetiségek számára, hogy nemzetiségi identitással, nemzetiségi anyanyelvvel, kultúrával, hagyományokkal összetartó és erős nemzetiségi közösségként élhessenek hazájukban. A képviselő köszönetet mondott a tizenhárom nemzetiség országos önkormányzatainak, valamint a Magyarországi nemzetiségek bizottsága szószólóinak és tanácsadóinak munkájukért és együttműködésükért.

IMGP1774

A nemzetiségek jogairól szóló törvény 2020-as módosítása után az intézményfenntartó helyi, illetve országos nemzetiségi önkormányzatok nemcsak a vagyonkezelői jogokat veszik át, hanem a tulajdonjogot is, ami már 80 százalékban megvalósult.

A magyarországi nemzetiségek jelenleg 75 köznevelési intézményt tartanak fenn. Helyi német nemzetiségi önkormányzat fenntartásában 32 óvoda és 35 iskola, az országos német önkormányzatéban pedig három intézmény – a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont, valamint a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium – működik.

Ambach Mónika

Fotó: Grund Lajos

További képek az eseményről >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo