„A szalag a közösséghez tartozás jelképe”

Forrás: Ungarndeutsches Bildungszentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A tanév menetéhez képest szokatlanul korán, de annál bensőségesebb hangulatban zajlott a Szalagavató bál a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában. Az intézmény sportcsarnoka 2021. október 21-én este telt meg a végzős osztályok tanulóival, hozzátartozóikkal és az iskola pedagógusaival.

2-9-1500x1125

A rendezvény a szokásoknak megfelelően műsorral kezdődött. Láthattunk és hallhattunk rövid idézetekből álló összeállítást, gyönyörű dalokat, majd a végzősök nevében Erős Francseszka és Verebélyi Liza osztották meg érzelmekben gazdag gondolataikat a jelenlévőkel.

16-1-1500x1125

Ezt követően Szauter Terézia főigazgató és Peter Stübler német igazgató lépett mikrofonhoz. „Öröm, hogy a körülmények ellenére itt lehetünk. De mit is jelent a szalag? Mindenkinek mást. A szülőknek azt, hogy a nem is olyan régen csecsemő karszalagot kapott gyermekük hamarosan érettségizni fog. A pedagógusok számára azt, hogy az általuk sok ismerettel ellátott és „megszelídített” kamaszokból nemsokára felelősségteljes fiatal felnőttek lesznek. A diákok pedig örömmel folytatják az évtizedek óta tartó hagyományt és büszkén viselik azt a szalagot, amely egy összetartó közösséget szimbolizál. Éljétek meg ezt a közösségi érzést, mert ez mindig megmarad nektek. Ez a szalag igazi üzenete.” – mondta a főigazgató.

15-2-1500x1125

„Számomra ez az első MNÁMK-s szalagavató. Németországban nincs hagyománya, de én örömmel ismerek meg új kultúrákat, új tradíciókat. A szalag nekem az iskolával való kapcsolatotokat jelképezi. Meg azt, hogy tettetek egy újabb lépést előre az életetekben. Felnőttetek, nem vagytok már gyerekek. Legyen motiváció a szalag számotokra a közelgő érettségihez, az előttetek álló feladatokhoz! Szép ez a tradíció, örülök, hogy részese lehetek a mai ünnepnek!” – hallhattuk a német igazgatótól.

Peter Stübler gondolatai után az intézmény vezetői feltűzték a szalagokat a 12-es diákok és osztályfőnökeik gallérjaira. A rendezvénynek nevet adó ceremóniát követően, mialatt a vendégek az osztályok videó-összeállításait nézték, a végzősök átöltöztek az est fénypontját jelentő tánchoz. A lányok hófehérben, a fiúk fekete nadrágban és fehér ingben táncoltak egy igazán szép koreográfiát, melyet méltóképpen koronázott meg az elmaradhatatlan anya és fia illetve apa és lánya tánc.

A megható perceket vakuk kattogása váltotta fel, fényképek készültek mindenkiről minden mennyiségben. Jól is van ez így. Szép este volt. Szalagavató. MNÁMK. 2021.10.21.

Fiedler Antal

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo