Bemutatták a magyarországi német társasjátékot a HdU-ban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ősszel, mikor a nappalok rövidebbé válnak és hűvösebb lesz az idő, a legjobb bent a meleg lakásban, egy jó társaságban, például társasjátékozni.

A jó hangulat október 20-án garantált volt a Magyarországi Németek Házában, amikor a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében bemutatásra került a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Der Weg – Ungarndeutsche Zeitreise nevű társasjátéka.
(A játék idén tavasszal jelent meg, a felépítéséről és jellemzőiről szóló cikk itt található >>>)

DerWegimHdU - 6

A bemutató elsősorban a fővárosi és a Pest megyei német önkormányzatok tagjai számára került megrendezésre, de természetesen bárki részt vehetett rajta, aki ki szerette volna próbálni a játékot. Így a legkülönfélébb településekről érkeztek érdeklődők, köztük olyan is akadt, aki háromórás utat tett meg Debrecenből.

A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődők játékvezetői szemszögből ismerjék meg a játékot, hogy azt majd otthon, saját közösségüknek maguk is be tudják mutatni, illetve le tudják vezetni. Ez azért fontos, mert a játékhoz fontos egy játékvezető moderálása és iránymutatása.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke videóüzenete után megkezdődhetett a játék és azzal együtt a „játékvezetői képzés” is. A bemutatót Radóczy-Jencsik Ildikó és Radóczy Károly, a társasjáték tervezői tartották. Ismertették a játék menetét és végigvezették a játékosokat az egyes lépéseken.

DerWegimHdU - 11

A kvízkérdések izgalmas diskurzusokhoz vezethetnek népcsoportunk múltját, és jelenét vagy akár jövőjét illetően. Továbbá tapasztalatokat, élményeket, emlékeket és ismereteket is előhívhatnak bennünk: a kérdések többek között a betelepítésre, a szokásokra, a Németországba való elűzetésre és a malenkij robotra való elhurcolásra vonatkoznak, ugyanakkor népcsoportunk jelenét is érintik (a kérdések közt felbukkannak magyarországi német szervezetekkel, médiával – mint például a Neue Zeitung, a VUK, a Landesrat, a Zentrum, az MNOÖ vagy az MNFK -, valamint közéleti szereplőkkel kapcsolatos kérdések is).
A 4 évszak, memória, szókirakó és vaktérkép című külön-játékokba pedig a gyerekeket is be lehet vonni. A játék így nemcsak a magyarországi németség  jobb megismeréséhez, illetve megismertetéséhez szolgál jó kiindulópontként, hanem kellemes időtöltés és közösségépítő szereppel is bír egyben.

A társasjáték jelenleg kizárólag német nemzetiségi önkormányzatok számára érhető el, de a visszajelzések arra engednek következtetni, hogy szélesebb körben is igény lenne rá.

További bemutatókról a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata tud bővebb felvilágosítást nyújtani. >>>

Szöveg: Zentrum
Fotó: Grund Lajos

***

Az esemény a Zentrum-Programme im HdU sorozat keretében valósult meg.

Partner:

  • Magyarországi Németek Országos Önkormányzat

Támogatók:

  • A Miniszterelnökségen keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. – NKUL-KP-1-2021/1-001912

szponzor_zlb

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo