A Blickpunkt nemcsak egy verseny, hanem egy jófajta archívum is egyben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Bár a személyes találkozó a pandémia miatt ismét elmaradt, de a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár, másnéven Zentrum, munkatársai minden tőlük telhetőt megettek, hogy a Blickpunkt – Képek versenye online térbe áthelyezett zárórendezvényét emlékezetessé tegyék a közönségnek. A fotópályázat 2008 óta a hazai német közösség fontos eseménye. Nevezni saját készítésű fényképpel, felújított archív fotóval lehet, illetve saját fotókból készült képeslappal lehet. Az évek alatt egy közel négyezer képet tartalmazó gyűjtemény jött létre. Az eredetileg a Műcsarnokba tervezett esemény időpontjában a Zentrum Facebook oldalán került sugárzásra a díjátadó. Kéméndi Tamás harmonikaművész zenei aláfestése mellett levetítésre került a beérkezett 257 fotó, archív kép és képeslap. A Magyarországi Németek Házában rögzített műsorban a zsűritagok is közreműködtek.

Dr. Erb Maria, az ELTE Magyarországi Németek Kutatóközpontjának vezetője a következőképp nyilatkozott: – Nagyon jó véleményem van a Blickpunktról, már a kezdetek óta figyelemmel kísérem, akárcsak a Zentrum másik két kezdeményezését, az Abgedreht!-et és a TrachtTag-ot. A lényeg a kezdetek óta változatlan: Fényképezzük le magunkat! a mottó és magyarországi német tematikájú alkotásokkal lehet nevezni. Vannak visszatérő témák, de mindig van újdonság is. Nagyon izgalmasnak tartom, amikor ugyanazt a témát, tartalmat vizuálisan eltérően valósítják meg. Ezek a képek nem csak pillanatképek, hiszen az aktuális fotók néhány évtized múlva már réginek számítanak, és kiválóan dokumentálják majd, hogy éljük meg mi most a németségünket.

bp_2021_group

Katja Dorrmann, a budapesti Német Nagykövetség kultúrreferense második alkalommal is nagy örömmel vett részt a zsűri munkájában, mert az archív képek segítségével bepillantást nyerhet abba, hogyan éltek száz évvel ezelőtt a magyarországi németek, a mai felvételek pedig bemutatják, miként ápolja a közösség ma a hagyományait. Egyik kedvenceként a Szőlőszüret című képet említette (amiért a véméndi Gász Róbert el is nyerte az archív kategória fődíját), ami arról tanúskodik, hogy a világháborút követően milyen fontos munkaerőnek számítottak a nők.

- A Blickpunkt egy fontos esemény és remek kezdeményezés, mert a németség hagyományait örökíti tovább és egy jófajta archívum is egyben. A régi képek mellett, amik nagyon jók, az újak között is lehet olyat találni, ami érdemes arra, hogy a következő generációnak utat mutasson – hangsúlyozta Végh Zsolt, aki 2008 óta szinte valamennyi díjátadón részt vett a német nemzetiségi magazinműsor, az Unser Bildschirm operatőreként.

A műsort Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője vezette. A díjazottak kihirdetése után nemcsak a jövő évi falinaptárt mutatta be, hanem bejelentette, hogy hamarosan újdonságként egy heti bontású asztali naptár is megjelenik. A verseny jövőre folytatódik, de addig is vándorkiállítás (részletekért keressék a Zentrum irodáját) utazza majd be az országot, hogy minél több helyen megismerhessék az érdeklődők, hogy milyen sokszínű a német nemzetiség.

Blickpunkt 2021 – A díjazottak >>>

Blickpunkt 2021 – A döntősök >>>

Megjelent a 2022. évi Blickpunkt falinaptár >>>

Megjelent a 2022. évi Blickpunkt asztali naptár >>>

A támogatók: Német Nagykövetség Budapest, Miniszterelnökség • Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (NKUL-KP-1-2021/1-001572), Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, Barátság folyóirat, Neue Zeitung, Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége, Unser Bildschirm, Treffpunkt am Vormittag.

blickpunkt_szponzorok_2021

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo