„Egy szegény ördög, egy csavargó…”




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Villon-est Walter Bálint színművésszel
a „német nyelvű kultúra és kulinária”  programsorozat keretében

Találkozási, ismerkedési lehetőség modern német nyelvű színielőadással és finom vacsorával egybekötve: a Pécsi Német Önkormányzat immár negyedik alkalommal invitálta tematikus estre a magyarországi német közösséghez tartozókat, illetve németül tudókat a Trafik étterembe. Az eseményt a vendégek számára a kulináris és kulturális élvezetek tették egyedülálló élménnyé.

image00011

A Pécsi Német Önkormányzat 2019-ben indította útjára a „Kultúra és kulinária” programsorozatot, amely három sikeres rendezvény, majd a járványügyi korlátozások miatti hosszabb kihagyás után 2021. november 9-én folytatódhatott.

– François Villon a késő középkor egyik legjelentősebb költője. Életműve messze túlmutat az európai kulturális örökség puszta státuszán: mind a mai napig inspirációt jelent az irodalom, a képző- és előadóművészet, valamint a zene számára – fogalmazott Walter Bálint színművész, aki Villon verseiből adott elő válogatást német nyelven. – Számos kísérlet történt a költő verseinek németre fordítására, ezek közül a legsikeresebbek talán az expresszionista költő, Paul Zech művei, aki saját, rendkívül mozgalmas élete révén a leginkább tudott azonosulni François Villon műveivel. Az ő szövegváltozatai képezik az én Villon-estem fő pillérét – mondta a színész, aki Pécsett született és jelenleg Salzburgban dolgozik. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban tett érettségije után Budapesten hallgatott németet és hungarológiát, majd a brunecki Európai Színházi Iskolában végzett színészként. Alakításán keresztül kirajzolódott a költő személyisége: a Villon, aki rablóbarlangokban és bordélyházakban, ugyanakkor egyetemen és nemesi udvarokban is megfordult. A nyelvileg kifinomult – és nagyon hatásosan előadott – szövegekből áradt a rendkívüli életöröm, a szabadságszeretet, a humor, de a csalódás és a szenvedés is.

image00009

– A francia költő, Villon műveit azok nehéz nyelvezete ellenére szórakoztatóan tálalta a színész a közönségnek – foglalta össze az előadást Pájerné Klein Karina, aki barátaival vett részt a rendezvényen. – Az irodalmi est összehozta a német nyelv és irodalom kedvelőit, baráti társaságokat. Színvonalas, jó hangulatú rendezvény volt. Örömmel veszek részt a jövőben megrendezendő hasonló eseményeken.

image00012

– Nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek a rendezvénysorozatnak – emelte ki Flódung János, a Pécsi Német Önkormányzat elnöke, – mert a közönség visszajelzései eddig mindig nagyon pozitívak voltak. Pécs a magyarországi németek városa, ahol a német nyelvű színjátszásnak hagyományai vannak. Ezekre építettünk csaknem három évvel ezelőtt, amikor kidolgoztuk a „Kultúra és kulinária” programsorozatot. Sajnos a tavalyra tervezett előadások elmaradtak, ám a mostani rendezvény után bizakodó vagyok és remélem, hogy a jövőben évente legalább két hasonló színházi estet tarthatunk. Az eddigi rendezvényeink egyébként mind premierek voltak.

image00015

Az előadást követően francia specialitások kerültek az asztalokra: kacsamell mézzel és gyömbérrel, párolt zöldbab és vajas burgonyapüré, desszertként pedig normandiai almás pite.

A Pécsi Német Önkormányzat ezúton köszöni a vendégeknek a részvételt.

Ajánlott hírek