Megyei és zenei fesztivál Szomódon

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Musikfest im Herbst, azaz az Őszi Zenei Fesztivál megrendezésére egy év kihagyással a koronavírus járvány miatt 2021. október 16-án és 17-én kerülhetett újra sor Szomódon. 

A szombati programok a Komárom-Esztergom Megyei Német Nemzetiségi Kulturális Fesztivál keretében zajlottak. Ez az esemény minden második évben, mindig más-más német nemzetiségi településen kerül lebonyolításra, és a lényege, hogy a megyében működő ének-, zene- és tánccsoportok bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Nemzetiségi önkormányzatunk felhívására idén 20 csoport jelentkezett.

KEM fesztivál1

A szombat egy különleges eseménnyel, a svábok betelepítési emlékművének átadójával kezdődött. Ez az emlékmű, mely a Tatabánya-Felsőgallán élő és alkotó Moser Ernő fafaragó művész munkáját dicséri, a szomódi tájház udvarán került felállításra. A fesztiválra érkező csoportokat, vendégeinket, helyi lakosokat a tájház udvarára hívtuk. Az ünnepélyes avatáson Búzer András, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke mondott rövid köszöntőt, majd Havassy Bálint László plébános és Csákai László tiszteletes áldották meg az emlékművet, így emlékeztünk meg együtt az ősökről és hagyatékukról.

Betelepulesi emlékmu

Az ünneplő tömeg ezután zenei kísérettel vonult át a Művelődési Ház mellett felállított rendezvénysátorba, hogy kezdetét vegye a fesztivál. Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntője után a színpad az énekkaroké, a tánccsoportoké és a zenekaroké volt. A műsorban Baj, Dunaszentmiklós, Szomód, Vértestolna, Várgesztes, Vértessomló, Tát, Nyergesújfalu, Máriahalom, Leányvár, Dorog és Tarján képviseltette magát, mely során két nemzetiségi díj átadására is sor került. A Für das Deutschtum des Komitates Komorn-Gran kitüntetést a csolnoki Hárs Gyuláné, az Anton-Rieder-Jugendpreis kitüntetést pedig a szomódi Geiling Borbála kapta.

A csoportok programjai egészen 17 óráig tartottak. Ezután Czunyiné dr. Bertalan Judit záró gondolatait osztotta meg a közönséggel, végül Vértessomló település „sváb lagzi” műsorát tekinthettük meg. Az estét, mint minden évben egy nagyon jó hangulatú bál zárta a 5Dörfler és a Die Lausbuben zenekarokkal, valamint a helyi Fliegende Zöpfe tánccsoport akrobatikus táncával.

Vasárnap ünnepi német nyelvű szentmisén emlékeztünk meg az itt élt és ma is itt élő ősökről, a szertartást Magyaros László plébános celebrálta. Ezután ismét zenei kíséret mellett vonult át az ünneplő közösség a fesztiválsátorba, ahol kezdetét vette a hagyományos Musikfest. Elsőként az idén 15 éves Szomódi Fúvószenekar műsorát hallhatta a közönség, majd a szintén idén 15 éves Die Lausbuben zenekar szórakoztatott minket. Az évforduló alkalmából ajándékkal is készültünk, a torta mindkét csoportnak nagy meglepetést okozott. A műsor részét képezte a Bánkúti Józsefről elnevezett emlékplakett átadása is, melyre immáron 6. alkalommal került sor. A díjat odaadó zenei elhivatottságáért idén Hartmann Tihamér érdemelte ki. A program további folytatásaként a pilisvörösvári Die Bergländer Buam fiatal zenészekből álló zenekara mutatta meg zenei tudását, végül a Szomori Fiúk teremtett jó hangulatot, többen táncra is perdültek.

A kétnapos fesztiválon helyi és környékbeli kézművesek árulták portékáikat, szombaton állatsimogató és kovácsmester bemutató is várta a kicsiket és nagyokat.

Búzer András

További képek a hétvégéről >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo