Harmonikaworkshop és -koncert a Lenau Házban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Szerencsére Baranya megye több településén zajlik harmonikaoktatás, azonban a zeneiskolában a komolyzenével ismerkednek meg a növendékek. A fiatalok körében ugyanakkor nagy az igény a magyarországi német népzene megismerésére is. Ebből született meg a harmonikaworkshop ötlete, amelyet Kéméndi Tamás harmonikaművész tervezett és szervezett meg.

070_AkkordeonKonzert_20211126_NNFoto

Fontos volt számára, hogy az érdeklődő fiatal zenészek megismerjék a magyarországi német népzene alapjait. Bővíthessék tudásukat, új ismeretségeket köthessenek, valamint a tanult darabokat beépíthetik iskolájuk, településük kulturális programjába és ezzel képviselhetik, ápolhatják magyarországi német népzenei hagyományainkat.

006_AkkordeonKonzert_20211126_NNFoto

A workshop három részből állt. A november 6-i első kurzuson a haladó harmonikások csoportja gyűlt össze. November 13-án a nagyobb tapasztalattal rendelkezők voltak soron, a november 20-i tanfolyam pedig kezdőknek lett meghirdetve.

A kurzusok házigazdája a pécsi Lenau Ház, a művészeti vezető pedig Kéméndi Tamás volt. A harmonikaművész és tanár gondoskodott a résztvevők tudásszintjének megfelelő zeneművek kiválasztásáról, és ő vezette a tanfolyamot. A kezdők csoportjában Réger Henriett és Kramm András segítették munkáját. A résztvevőket kis harapnivalóval és üdítővel, valamint meleg ebéddel látták vendégül a szervezők.

A workshopsorozat megkoronázásaként a Lenau Ház november 26-ra egy harmonikakoncertet hirdetett, amelyen a fiatal zenészek bemutathatták a tanult népzenei darabokat. Az előcsarnokban a szálkai Pappert Gábor magángyűjteményének részét képező régi és új hangszerekből összeállított kiállítás várta a közönséget. A házikoncert jó lehetőséget kínált a fiataloknak a fellépésre és közös zenélésre, ami remélhetőleg motiválja őket a további tanulásra, gyakorlásra. A harmonikakoncert egyben szép felvezetésül szolgált az előttünk álló adventi időszakhoz.

Kramm Anikó

Lenau Ház, Pécs

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo