Választás 2019

választás_2019_hu_nagy_02_cmyk

„Fontos, hogy továbbra is belső eszmecserék, különféle vélemények,
de egységes cselekedetek jellemezzenek bennünket”

Gond nélkül zajlottak a német nemzetiségi önkormányzati választások

Magyarországi német vagy. Vállald! – ezekkel a hívószavakkal népszerűsítette a nemzetiségi önkormányzati választásokat és buzdított szavazásra az országos német önkormányzat. Sikeres kampányról és a német közösség tagjainak erős elköteleződéséről tanúskodik az, hogy csaknem 55.000 választópolgár kérte a felvételét a német nemzetiségi névjegyzékbe, hogy október 13-án az urnához járulva leadhassa szavazatát az országos és regionális (megyei, illetve fővárosi) német listákra, valamint helyi képviselőjelöltekre annak érdekében, hogy megalakulhassanak nemzetiségünk új érdekképviseleti szervei.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata megválasztásán való részvételi arány kevés híján elérte a 74%-ot, és összesen 30.449 választópolgár voksolt érvényesen az egységes német országos listára. Az új, immár 47 képviselőből álló közgyűlés ezzel erős támogatottsággal kezdheti meg öt éves munkáját.

– Elégedettek lehetünk a választási eredményekkel, különösen, ami a részvételt illeti, hiszen az 2014-hez képest 4%-kal erősödött – fejezte ki derűlátását Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke. – Azt gondolom, mind a regisztráltak száma, mind pedig a választási kedv azt bizonyítja, hogy a Magyarországon élő német közösséget nagyon is érdekli a jövője! Bár a települési önkormányzataink számára vonatkozó végleges adatok még nem ismeretesek, abból indulok ki, hogy az újonnan megválasztott testületek mind a 406 településen és mind a 15 régióban (megyében, illetve fővárosi kerületben) megkezdhetik munkájukat. Hadd emeljem ki, hogy az erős fellépésünk egyik kulcsa az egységes országos listánk. Továbbra is azt szeretném, ha belső eszmecserék, különféle vélemények, de egységes cselekedetek jellemeznének bennünket.

Az országos német önkormányzat elnöke utalt arra is, hogy a helyivel egyidőben megtartott nemzetiségi önkormányzati választások néhány kivételtől eltekintve mindenfajta fennakadás nélkül zajlottak.

A magyarországi németek legmagasabb döntéshozó testülete alakuló ülésén – amelyre várhatóan október 28-án kerülhet sor – a közgyűlési tagok saját soraikból választanak elnököt, alelnököt és további tisztségviselőket.

 

A közgyűlés 2019. október 12-én megválasztott tagjai:

***

Tájékoztató a 2019. évi nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatban >>>

A választásokkal kapcsolatos általános információk >>>

A szavazatok leadásáról a 2019-es német nemzetiségi önkormányzati választásokon >>>

Az egységes magyarországi német országos lista jelöltjei >>>

Wahl2019_Flyer

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szabadon rendelkezésre bocsátja a 2019-es választási kampányhoz készült logókkal ellátott plakátterveket és kéri a helyi német önkormányzatokat, hogy a választásokkal kapcsolatos tájékoztatóikat, hirdetményeiket lássák el ezekkel a hivatalos arculati logókkal.
Ingyenesen letölthető plakátsablonok a választási kampányhoz >>>

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo