A Magyarországi német borászok- magyarországi német borok sorozatban június 15-én a tokaji borvidékhez tartozó Árvay Pincészet mutatkozott be. A családi vállalkozás munkájáról a tulajdonos, Árvay János beszélt, míg a vendégek hat fajtát kóstolhattak végig a pincészet kínálatából.
Előadásában Árvay ismertette a tokaji térség jellemzőit, sajátos klímáját és különleges talajadottságait, melyek különleges minőségű borok előállítását teszik lehetővé. A tokaji bortermelés története is bemutatásra került, megtudhattuk, hogy a régió a 16. században élte fénykorát, akkoriban több mint kétszer akkora területen termeltek bort, mint napjainkban.
A pincészet családi vállalkozás, Árvay úr feleséges és mindkét gyermeke ott dolgozik, de nem szabad megfeledkezni a család kedves berni pásztorkutyájáról sem, aki állítólag a szőlőkóstolás szakértője. A vállalkozás kisebb méretű üzem, a család a minőséget helyezi a mennyiség elé és nem tervez nagyobb bővítéseket. Fontosnak tartják, hogy vásárlóik elégedettek legyenek és hogy „mosolygós” borokat állítsanak elő.
A borkóstolón a következő borok kerültek sorra:
Zempléni Cuvée
Furmint
Sárga muskotály
Chardonnay
Kései furmint
Aszú
A rendezvényt a Magyarországi Németek Önkormányzata a Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Intézete támogatásával szervezte.