„Egyben biztos vagyok: ma mindenki nagyon ügyes lesz!”




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Két év kihagyás után újra megrendezték
a magyarországi német szavalóverseny országos döntőjét

Új helyszínen, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Budapesti Campusán találkoztak azok az diákok, akik az 1-12. évfolyamos német nemzetiségi tanulók országos vers- és prózamondó versenyének elődöntői során a legjobbnak bizonyultak. A megmérettetést – a koronavírus-járvány miatti hosszabb kihagyás után – 16. alkalommal rendezte meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ). A május 27-i döntőn 11 kategóriában összesen mintegy 200 általános és középiskolás gyermek, illetve fiatal mérte össze tudását és tehetségét.

A verseny ünnepélyes megnyitójára a főiskola impozáns auditóriumában került sor. A házigazda intézmény nevében Bárkányi Judit oktató a helyszínen érvényes járványügyi előírások miatt a versenyzőket személyesen, kísérőiket kivetítőn keresztül köszöntötte.

Ezután Englenderné Hock Ibolya, az MNOÖ elnöke vette át a szót, aki kiemelte, igazán különleges dolog, hogy egész Magyarországról érkeztek előadók: – Ma összesen mintegy 200 versenyző mutatja be szavalatát. A rendezvény méretéről és jelentőségéről tanúskodik továbbá az is, hogy együttvéve 32 zsűritag hallgatja majd meg a szavalatokat. Számos korosztályos kategóriában, az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig zajlik a verseny. Valószínűleg a legkisebbek azok, akik most a legnagyobb lámpalázzal küzdenek, különösen azok, akik ma először vesznek részt az országos döntőn. Hadd dicsérjelek meg benneteket mind! Köszönet a tanáraitoknak és a szüleiteknek, akik elkísértek benneteket ide, és akik bizonyára mindig mögöttetek állnak – nemcsak az ilyen versenyeken, hanem a mindennapi életben is. Egyben biztos vagyok: ma mindenki nagyon ügyes lesz!

– A verseny célja, hogy kategóriánként megtaláljuk azokat a diákokat, akik a legmeggyőzőbben tudnak német verseket, illetve prózai szövegeket előadni. Ez egyaránt vonatkozik az irodalmi német és a tényleges anyanyelvünk, a német nyelvjárás szekciókra – hangsúlyozta Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) igazgatója, aki az eseményen moderátorként működött közre.

A versenyzők a háromtagú zsűri előtt azokat a verseket, illetve prózaszövegeket adták elő, amelyekkel az iskolájukban, majd a régiójukban megtartott előselejtezőn egyszer már kiemelkedően szerepeltek. Ezúttal is rendkívül széles és a gyermekek korának megfelelő volt az előadott művek palettája: a modern, német nyelvterületről származó versek és prózák mellett idén is népszerűek voltak bizonyos magyarországi német írók és költő művei. A nyelvjárás kategória résztvevői jellemzően régről átörökített vicces vagy épp tanulságos falusi történeteket, vagy dialektusban íródott, a mindennapok ihlette saját szerzeményeket adtak elő. Ezúttal is szemet gyönyörködtetőek voltak a színes népviseletek, amelyeket a nyelvjárási műveket előadó diákok öltöttek magukra. 

Izgalmas kísérőprogramok gondoskodtak arról, hogy a várakozással teli órák se teljenek unalmasan: bárki kipróbálhatta az MNOÖ Der Weg (Az út) címet viselő társasjátékát, a Magyarországi Német Gyermekekért Egyesület (VUK) izgalmas foglalkozásokat kínált, az auditóriumban az Abgedreht! című magyarországi német filmes verseny alkotásait vetítették az érdeklődőknek, Arnold Krisztina költőnő pedig gyermekvers-kötetét dedikálta.

A verseny a zsűri értékelésével és a várva várt díjátadó ünnepséggel zárult, melynek során az egyes kategóriák győztesei a nagyközönség előtt is előadhatták a győztes produkcióikat.

A legjobbnak bizonyult indulók értékes könyvjutalomban és könyvutalványban részesültek, a 7-12. osztályos nyelvjárási kategóriák első helyezettjei pedig lehetőséget kaptak egy baden-württembergi körúton való részvételre is, amelyet az országos német önkormányzat a tervek szerint idén ősszel szervez meg. 

A magyarországi német szavalóverseny támogatói a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata a Bethlen Gábor Alapkezelő révén, a Budapesti Goethe Intézet, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, valamint a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár voltak.

Eredmények >>>

Forrás: MNOÖ

Képek: Zentrum.hu – Grund Lajos
További fotók >>>

Ajánlott hírek