Wild Frigyes-megemlékezés a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Dr. Wild Frigyes, a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének egykori főtitkára születésének századik évfordulójára rendezvényt szervezett a Jakob Bleyer Közösség. Az eseményre 2010. november 17-én, a Magyarországi Németek Házában került sor.

A program Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnökének köszöntőjével vette kezdetét. Elmondta, hogy a rendezvényt úgy tervezték meg, hogy Wild személyiségét és politikai tevékenységét egyaránt megismerhesse a közönség.

Az előadásoknak köszönhetően a nézők számos benyomást szerezhettek Dr. Wild Frigyes személyéről és tevékenységéről illetve politikai lehetőségeiről.

tochter_von_wold_annamaria

Heinek után Wild Frigyes fiatalabbik lánya, Annamária kapott szót. Felvázolta édesapja változatos életét. Wild Frigyes főtitkárságát megelőzően többek között volt tolmács amerikai hadifogolyként, a gyulai román gimnázium igazgatója és a Veszprémi Vegyipari Egyetem lektorátusának vezetője. Dr. Wild igazi nyelvtehetség volt: többek között németül, angolul, franciául és oroszul is beszélt. Főtitkárként szakmai tevékenysége szinte teljes életét betöltötte. Mint parlamenti képviselő tagja volt az Interparlamentáris Uniónak is, ahol jól tudta hasznosítani nyelvtudását. Magánemberként mindig segítőkész és nyílt volt, 1990-es váratlan haláláig testileg és szellemileg egyaránt friss volt.

ferenc_eiler

Az este következő részében Eiler Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségtudományi Kutatóintézetének munkatársa tartott előadást. Eiler bemutatta a magyarországi németség helyzetét 1945 és az 1970-es évek között, a politikai szerepvállalás lehetőségeire és az egykori faluközösségek életére koncentrálva. Három szakaszát különböztette meg a kommunista nemzetiségi politikának. Az első korszakban erősen diszkriminálták a németeket, a másodikban az államhatalom közönyössége dominált. 1968 után hídként kezelték a német kisebbséget, viszont csak az NDK és Magyarország közötti hídként.

Az 1955-ben alapított Német Szövetségnek igen szűk volt a mozgástere, ami Wild tevékenységét is meghatározta. Mivel a szövetségnek nem voltak helyi csoportjai, nem lett igazán erős. A tagoknak részt kellett vennie a szocialista propagandában. A nehéz körülmények ellenére a szövetség sok eredményt elért, különösen a kultúra terén.

nelu_bradean-ebinger

A megemlékezés zárásaként Nelu Bradean-Ebinger mondott beszédet, Hambuch Géza 2005-ben a Magyarországi Németek Házában mondott beszéde alapján vázolta fel újból Dr. Wild életpályáját. Ha valaki Wild hivatali idejében a Szövetségről beszélt, akkor Dr. Wildre gondolt. Egyes munkatársai kételkedtek abban, hogy valóban elhiszi-e a szocialista propagandát. Humoros ember volt, aki, ha tehette, németül beszélt, szívesen idézett klasszikusokat és mondásokat. Nem tett kísérletet arra, hogy bővítse mozgásterét, szinte sosem fogalmazott meg kritikát a pártpolitikával szemben. Sajnos munkatársait sem védte meg, ha konfliktusba kerültek a párttal. Szívvel-lélekkel küzdött a németnyelv-oktatásért, még nyugdíjasként is dolgozott a Szövetségnek.

Az előadásoknak köszönhetően a nézők számos benyomást szerezhettek Dr. Wild Frigyes személyéről és tevékenységéről illetve politikai lehetőségeiről.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo