Die Ansiedlung der Deutschen in Ungarn

Forrás: Bibliothek.hu

A magyarországi német történelem kutatásában ma a malenkij robot és a kitelepítés a legnépszerűbb téma, noha a népcsoport régebbi történetében is számos nyitott kérdés van. Ebben a tanulmánykötetben a 2008-ban Pécsett a német betelepítésről rendezett konferenciához készült munkák kaptak helyet.

die_ansiedlung360

A kötet a betelepítés több aspektusát vizsgálja, többek közt a Habsburg-dinasztia szerepét, a korabeli mezőgazdaság állapotát vagy a betelepülők anyagi hátterét. Az egyházak szerepéről és a telepesek nyelvének későbbi változásáról is közöl tanulmányukat a könyv.

A szerzők között megtaláljuk a magyarországi német tudomány több jelentős alakját, mint Spannenberger Norbertet, Fata Mártát vagy Wild Katalint, sajnos csak kevés írás külföldi szerző műve. A kötetet az Oldenbourg Verlagtól megszokott színvonal jellemzi, tartalmilag és kiállításban egyaránt.

Aki közelebbről meg kíván ismerkedni a 18. századi betelepítés körülményeivel, ebben a kötetben sok érdekes információt talál róla.

Gerhard Seewann, Karl-Peter Krauss, Norbert Spannenberger (szerk.): Die Ansiedlung der Deutschen in Ungarn. Beiträge zum Neuaufbau des Königreiches nach der Türkenzeit (A németek betelepítése Magyarországra. Tanulmányok a királyság török uralom utáni újjáépítéséről)
München : Oldenbourg, 2010.
(Buchreihe der Kommission für Geschichte und Kultur der Deutschen in Südosteuropa ; 40.)
233 o. : ill.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo