Norbert Spannenberger: Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944

Forrás: Bibliothek.hu

A Volksbund története mindig vitatott téma volt. Van, aki kezdettõl a nemzetiszocialista mozgalom részének tekinti, mások nem látják ezt ilyen egyértelmûnek. Spannenberger Norbert magyar történész a szervezet történetét személyes állásfoglalás nélkül igyekszik bemutatni.

spannen360

Mivel a Volksbundot önmagában nem lehet megvizsgálni, a könyv jelentõs része az adott kor nemzetiségpolitikájával foglalkozik, a konszolidáció idõszakával, vagy a Gömbös-éráével. A mû korábbi magyarországi német kezdeményezéseket, így a Volksbildungsvereint is bemutatja.

Spannenberger a szervezet háború elõtti és alatti tevékenysége között a fõ különbséget abban látja, hogy eredetileg inkább kulturális egyesületként tevékenykedett, késõbb viszont erõsen átpolitizálódott. A kötet tárgyalja az 1941-es népszámlálást, az SS-toborzásokat és a szociális tevékenységet is. A fõ téma mellett a szerzõ foglalkozik a Volksbund ellenfeleivel, a Hûségmozgalommal is. Természetesen a Volksbund háború végével bekövetkezõ bukását is bemutatja.

A könyvet azoknak ajánljuk, akiket érdekel a magyarországi német történelem ezen szakasza. A könyv magyarul is megjelent A magyarországi Volksbund Berlin és Budapest között címmel.

Norbert Spannenberger: Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944 : unter Horthy und Hitler (A Magyarországi Németek Népi Szövetsége 1938-1944 : Horthy és Hitler alatt)
München : R. Oldenbourg, 2002
(Schriften des Bundesinstituts für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa ; 12.)
472 S. : ill.
Nyelv: német

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo