35 éves az “Unser Bildschirm”

Forrás: Zentrum

1978. augusztus 16-a óta létezik a Magyar Televízió német nemzetiségi tv-adása. Miután létre jött a Magyar Televízió Pécsi Regionális Stúdiója 1976-ban, 1978 augusztusától kezdve először még hetente közös kisebbségi programokat sugároztak.

20131001ub35_1

A 80-as évek elején ebből alakult ki a német nyelvű adás, amely havonta egyszer, a szerbhorvát, szlovák és román nemzetiségi programmal heti váltásban jutott el a nézőkhöz. 1992 óta a 26 perces műsort hetente sugározzák.
A műsorban nincsenek hírek, csak nagyon ritkán rövid tudósítások. A magazin 2-4 riportból áll, vagy tematikus adásokból, melyek egy bizonyos témával foglalkoznak. Földrajzi szempontokat is figyelembe kell venni, hiszen az “Unser Bildschirm” az egyetlen műsor a német kisebbségnek, akik elszórtan élnek az egész ország területén.
A német szerkesztőség jelenleg az MTVA vallási-, kisebbségi- és magyar szórványműsoraiért felelős főszerkesztőségének keretein belül működik. Jelenleg három német nemzetiségi származású, főállású szerkesztőből és egy külső munkatársból áll a csapat. A külső munkatárs elsősorban a napi rádióadásnál segít, hiszen az MTV, MR, MTI és Duna-TV egyesülése óta, tehát gyakorlatilag az MTVA megalakulása óta a német televízió- és rádiószerkesztőséget is összevonták, ami azt jelenti, hogy a szerkesztők mindkét területen dolgoznak. A szerkesztőség 35 éve Pécsett székel.
Az “Unser Bildschirm” keddenként 13.00 órakor látható az M1 műsorán, és szerdánként 6.35 órakor ismétlik a Duna Televízióban. Az interneten keresztül, az M1 videótárban is elérhető a műsor.

20131001ub35_2

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo