Dunai utazás német településeken át – interneten a Danube-Places projekt

Forrás: Zentrum

A Duna Menti Svábok Központi Múzeuma (DZM) hat kelet-közép-európai közgyűjteménnyel – köztük a pécsi Janus Pannonius Múzeummal – együttműködésben 2012-ben vándorkiállítást rendezett a Duna mentén elterülő sváb településekről. A projekt második szakaszaként a DZM egy weboldalt hozott létre, melyen a kiállítás anyaga interaktív utazás formájában ismerhető meg.

A Migráció a dunai térségben (Migration im Donauraum) projekt az Európai Unió Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynöksége (EACEA) Kultúrprogramjának támogatásával került megvalósításra. Célul a XVIII. századi kivándorlás irányainak és céljainak szélesebb közönségnek való bemutatását tűzték ki, melyet 80 Duna menti sváb város ill. község virtuális meglátogatásával valósítottak meg.

Öt régiót mutat be a weboldal: a Dunántúli-középhegységet (Farkasgyepütől Pilisvörösvárig), Sváb-Törökországot, a Bánátot, a Bácskát és Baden-Württemberget, amely egyszerre a kivándorlás kiindulópontja és a kitelepítés célállomása volt. Az egyes területeknél elolvashatjuk a földrajzi és demográfiai adataikat, továbbá közelebbről megismerkedhetünk néhány település történetével, látnivalóival, legfontosabb rendezvényeivel és kiállítóhelyeivel. A bemutatások mellett az oldal mindezek meglátogatására is bátorít.

Bár a weboldal még nincs teljesen kész, máris értékes virtuális kiállítás. Remélhetőleg valóban felkelti az érdeklődést a Duna menti svábok iránt.

A weboldal címe: http://danube-places.eu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo