Vers- és prózamondó verseny immár tizedszer

Forrás: Zentrum

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2014. május 16-án rendezte meg a Magyarországi Német Vers- és Prózamondó Verseny 10. Országos Döntőjét. Mint minden évben, ezúttal is a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium adott otthont a rendezvénynek.

A magyarországi német himnusz eléneklését követően Tápai Ildikó, az iskola igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy örvendetes módon évről évre gyarapszik a résztvevők száma és nemcsak az irodalmi német, hanem a tájnyelvi kategóriába is sokan neveztek.

A szavalóversenyt évente rendezik meg a magyarországi német általános és középiskolák számára, immáron tizedik alkalommal. A verseny célja, hogy valamennyi kategóriában megtalálják azokat a diákokat, akik a német lírai vagy prózai szövegeket a legmegragadóbban tudják előadni. Ez ugyanúgy vonatkozik az irodalmi német előadókra, mint azokra, akik a magyarországi németek tulajdonképpeni anyanyelvét, a tájnyelvi dialektust beszélik. A diákok nagy száma miatt három, többé kevésbé egyforma méretű régióra osztották az országot, ezekből a legjobb nyolc diák jutott tovább az országos döntőbe, tehát 3×8=24 versenyző kategóriánként. Kivételt képez a tájnyelvi kategória: itt 27 diák jutott a fináléba. A hat irodalmi német és négy nyelvjárási kategóriában mindösszesen 97 iskola 210 diákja vett részt. A kategóriák előadásait elbíráló zsűriben kiválós hazai és külföldi szakemberek kaptak helyet.

Az első három helyezett egy-egy oklevelet, könyvet és könyvutalványt kapott (az első helyezett 5000 Ft, a második 4000 Ft, a harmadik 3000 Ft értékben). A 7. osztályos vagy idősebb győztesek részt vehetnek az országos versenyek nyerteseinek szervezett október 19. és 24. közötti Baden-Württemberg-i körutazáson.

Gratulálunk valamennyi résztvevőnek és a győzteseknek kiváló teljesítményükhöz!

A kategóriagyőztesek:

Itt olvashatók az egyes kategóriák eredményei:

A rendezvény támogatói voltak:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Budapesti Goethe Intézet

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo