Gyakornoki időm a Zentrumnál – Grossmann Korinna beszámolója

Forrás: Zentrum

Március közepe óta három hónapot töltöttem gyakornokként a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központban. Az alábbiakban az eltelt gyakorlati hetek feladatköreit szeretném összefoglalni.

IMG_1613

Az utóbbi heteket főleg a könyvtárban töltöttem és a Zentrum-weboldalra való hírfeltöltésben segédkeztem. Rendezvénynapokon a és programok előkészületeiben vettem részt. Így betekintést nyerhettem a szervezői munkálatokba és résztvevője, egyúttal megfigyelője voltam a Zentrum-Programme im HdU rendezvényeknek. A német nyelvű előadások és az azt követő viták mindig érdekesek és gondolatébresztők voltak.

Április elején rendezték meg az Országos Német Nyelvű Színjátszó Fesztivált a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban középiskolák számára. Ebből az alkalomból írtam első beszámolómat német és magyar nyelven és riporterként is kipróbálva magam készítettem egy rövid interjút egy drámapedagógussal.

Április 25-én a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ nyolcadik alkalommal rendezte meg az Abgedreht! filmversenyt. A filmeket a Művész Moziban mutatták be. Örültem a lehetőségnek, hogy részt vehettem a díjkiosztón. Alkalmam nyílt beszélni a fiatal filmkészítőkkel, megkérni őket, hogy írjanak a vendégkönyvbe, illetve megismerni hogyan vélekednek a magyarországi németségről.

IMG_0543

Május 17-én a budapesti Német Nagykövetség nyílt napot tartott a határnyitás és a Fal leomlásának 25. évfordulója jegyében. A rendezvényen a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ is képviseltette magát. Lehetőségem nyílt arra, hogy elkísérjem Ambach Mónika igazgatónőt és Grund Lajos irodavezetőt. Képviselhettem a Zentrumot és tájékoztattam az érdeklődőket az intézmény munkájáról és az aktuális programokról. Ez a tapasztalat segített kipróbálni magamat egy új környezetben.

Az eltelt három hónapra visszatekintve szeretném a sokoldalú feladatköröket kiemelni, melyekben alkalmam nyílt részt venni. Bepillantást nyerhettem egy információs központ írásbeli és szóbeli kommunikációs folyamataiba. Önállóan és egy csapat részeként is dolgozhattam. Sok segítséget, támogatást, ösztönzést és motivációt kaptam. A német nyelvű környezet kiválóan kiegészítette a tanulmányaimat.

Szeretnék köszönetet mondani az igazgatónőnek, Ambach Mónikának, Grund Lajos irodavezetőnek és Mayer István könyvtárosnak a gyakorlatom alatt nyújtott segítségükért és támogatásukért.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo