„Hagyomány modern környezetben”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium II. Népismereti Tábora Újhartyánon

A népismereti tábor megrendezésének ötlete Guoth-Fridrich Erika tanárnőtől származik. A tanárnőnek köszönhetően már a tavalyi évben is megrendezték a tábort, azzal a céllal, hogy a népismeret órák tananyagát közelebb tudjuk hozni a diáksághoz. Ha a diákok testközelből élhetik meg a népszokásokat egy igazi német nemzetiségi településen, és nemcsak az iskolapadokban tanulják meg, akkor tudjuk igazán erősíteni identitásukat és szeretetüket a hagyományok iránt.

A „vándortábornak” köszönhetően a diákok minden évben az ország más-más, magyarországi németek által lakott részét ismerhetik meg közelebbről. Előző évben Baranya megyében Liptódon (Litowr) indult a projekt. A tábor sikere után nem volt kérdés, hogy azt folytatni kell. Így esett a választás Pest megye egyik magyarországi német „szigetére”, Újhartyánra (Hartian). Újhartyán nevét a diákok már ismerhették, sok újhartyáni tanítványa volt és van jelenleg is a gimnáziumnak. De legtöbbjük számára ez volt az eső hartyáni látogatás.

1477963_636172956482339_2553715131638924716_n

Igazi összefogásban lehetett része a jelenlévőknek. A kisváros sok lakója fogott össze a programok eredményes megvalósításáért. Egész főzőcsapat látta el a diákokat igen magas minőségen. A Lilaakác nyugdíjasklub tagjainak és vezetőjüknek, Márton Antalnénak köszönhetően jellegzetes hartyáni specialitásokat próbálhattunk ki, mint például a bablevest és a babos tésztát vagy a régi lagzis menüt: húslevest paradicsomszósszal. Jeszenszky Mária minden reggel eredeti „parasztreggeliről” gondoskodott. Első este Hornyákné Zajácz Éva és a „Belvárosi Baglyok Nótakör” segítségével Fajth Benő tanyáján kemencében készült a vacsora.

Nemcsak az ételek, a programok is nagyon eredetiek voltak a tábor során.

Hétfő délután a résztvevők városnéző túra, „élő népismeret óra” keretében ismerhették meg Újhartyán történelmét, látnivalóit (mint a templom, az iskola, a tájház és a betelepülési emlékmű) és hagyományait. Önállóan kellett tájékozódniuk, és a feltett kérdéseket megválaszolniuk. Ebben nagy segítségükre voltak a településen élők. A három csoport különböző interjúkat is készített: a farsangi idő, a fúvószene és a lagzi témakörében. Ezután Surman Edit kerámiaműhelyét keresték fel, itt kibontakoztathatták művészi tehetségüket. Este az erdei tanyán a tábortűz mellett együtt énekeltünk és táncoltunk.

Másnap délelőtt lovaskocsival kirándultunk az ország földrajzi középpontjához Pusztavacsra. Közben a Mária-kápolnánál és egy régi sváb tanyán tartottunk rövid pihenőt. A megérdemelt ebéd után egy időben három program közül is választhattak. A lányok Hornyákné Fajth Teréz segítségével elkészíthették a híres „zimetkrofnit” és kukoricacsuhéból babákat és virágokat alkothattak. Ezzel egyidejűleg a fiúk Streifer András műhelyében elkészítették az „Ulmer Schachtel” hiteles modelljét. Este az iskola több tanára is meglátogatott bennünket. Bemutattuk gimnáziumunk idei évben készült kisfilmjét, amellyel első helyet értünk el az Abgedreht! -Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen. A disznótoros vacsora után a tábor záróakkordja következett a „mini sváb bál”a tájház pincéjében. A záró esten a talpalávalót az újhartyáni Sváb Parti zenekar szolgáltatta.

A diákok felejthetetlen élményekkel lettek gazdagabbak – ha jól hallottam 10-ből 11-esre értékelték a tábort.

Szeretnénk megköszönni támogatóink, segítőink és tanáraink – Guoth- Fridrich Erika, Győrfi Zsuzsanna és Bozzai Zsuzsanna – segítségét. Remélhetőleg jövőre Hartán (Hartau) vagy Pusztavámon (Pußtawam) újra találkozunk!

Surman-Majeczki Martin

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo