Pécsett elszabadultak a vikingek!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ragyogó napsütés, a háttérben a Mecsek-hegység vonulatai nyúlnak a kék ég felé. A Székelyhidi SE sportpályáján nyolc csapat néz egymással farkasszemet. Dobófákkal céloznak kis fahasábokat miközben fokozottan ügyelnek rá, nehogy eltalálják a „királyt”, amely piros koronájával a játéktér közepén trónol.

O26A6967 copy

A játék, amit játszanak, a kubb, de viking-sakként is emlegetik. Eredetileg Skandináviából származik. Az utóbbi évtizedben azonban Németországban is sok hívet szerzett magának, de Magyarországon sem teljesen ismeretlen. Egyes csapatok még nemzetközi versenyeken is képviselik hazánkat.

DSC_0782

A Lenau Ház csatlakozott ehhez a trendhez és az Institut für Auslandsbeziehungennel (ifa) illetve a Pécsi Német Önkormányzattal együttműködve június 13-án megrendezte az első pécsi kubb-versenyt.

18806148379_3b499ce3e7_k

Összesen 27 versenyző (köztük két szerbiai csapat) vett részt az összecsapáson a „Team Lenau“, „Treffpont.“, Gerhard 1“, „Gerhard 2“, „Kubba Libre“, „Die Liebs“, „IT-Vikings“ és a „Stefeles Jungs“ csapatok tagjaként.

DSC_0705

Hogyan lehet valaki a „vikingek királya”?

A kubb nem támaszt különleges elvárásokat a játékosokkal szemben, minden korosztály számára alkalmas. Mindkét csapat öt bázis-kubbal rendelkezik. Ezek fa hasábok, melyeket a pálya két alapvonalára kell felállítani. Ezeket kell az ellenfél csapatának dobásaival felborítani. A pálya közepén helyezkedik el a király, mely csak utolsónak dőlhet el, különben a meccs elveszett. Egy sor egyéb szabály teszi a játékot izgalmassá és fordulatossá.

18991369075_b3b445ea59_k

Hogy milyen élvezetes a játék, azt a versenyzők szombaton bizonyították: az izzó hőség ellenére még a szünetekben is repkedtek a dobófák, mindenki tökéletesítgette a technikáját. Végül azonban csak egy csapat győzhetett. A versenyt megérdemelten az Amrein család (István, Mátyás és Dániel) nyerte, akik „Stefeles Jungs” néven neveztek. A „serleg”, egy gravírozott kubb-király mellett egy új szettel lettek gazdagabbak. A második és a harmadik helyet a zombori (Szerbia) vendégeink foglalták el a „Gerhard 2” (Marjana Vukobratovic, Gabrijela Bogisic és Davor Smalc) és „Gerhard 1“(Katarina Kosovac, Peter Rang és Sara Delinger) csapatokkal. Jutalmuk szintén egy kubb-készlet.

O26A7065 copy

A résztvevők kívánságának eleget téve már tervben van a folytatás. Aki addig gyakorolni szeretne vagy csak egyszerűen kipróbálná a játékot, kikölcsönözhet egy kubb-készletet a Lenau Házból.

Sandra György

Tóth László további fényképei >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo