Két évtizedes múltra tekint vissza a Magyarországi Németek Kutatóközpontja

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Fennállásának 20. jubileumát ünnepelte a Magyarországi Németek Kutatóközpontja. Az ünnepségre október 1-jén került sor az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Tanácstermében, ahol a Központ munkatársai, kutatók, germanisták és támogatók nagy számban gyűltek egybe.

IMG_9769

A Központ az ELTE Germanisztikai Intézetének keretében működik és eredeti neve Magyarországi Németek Kutatási és Tanárképzési Központja volt. Tevékenységének két fő súlypontja – a kutatás és a német nemzetiségi tanárképzés – nevében is kifejezésre jutott. A kezdeti évekről Prof. Dr. Manherz Károly egyetemi tanár beszélt a jelenlévőknek, aki a Központ alapítását mint a Bölcsészettudományi Kar dékánja is szorgalmazta. Elmondta, nem véletlen, hogy 1995-ben megalakulhatott a Kutatóközpont, hiszen a politikai illetve kisebbségpolitikai helyzet is kedvezett ennek. A Központ jelentős tevékenységet folytatott a tanárképzés és -továbbképzés terén, a munkatársak tantervekről írtak szakvéleményt, nemzetiségi tanterveket készítettek, összeállították az érettségi tananyagát valamint szorosan együttműködtek a nemzetiségi iskolákkal. A tevékenységek között mindemellett még konferenciákat szerveztek, megkezdték az ún. Hutterer Könyvtár anyagának feldolgozását, valamint ekkor indult el a Német Nyelvi Atlasz későbbi kiadásához szükséges kérdőívek feldolgozása és digitalizálása is.

IMG_6366-1

A Magyarországi Németek Kutatási és Tanárképzési Központja élére 2007-ben Dr. Erb Mária került, de a Központ a Dr. Knipf Erzsébet vezette Germanisztikai Intézet része maradt. Nevét idén Magyarországi Németek Kutatóközpontjára változtatták.
„A Kutatóközpont négy alapelve: kezdeményezni, koordinálni, kooperálni és megvalósítani” – mondta Dr. Erb Mária, amikor bemutatta a Kutatóközpont sokoldalú munkáját. A Központ a tudományos munka mellett pedagógiai és szakértői feladatokat is ellát, a sokrétű és eredményes munkáért 2009-ben a magas rangú Kisebbségekért díjban részesült.

A Központban a tevékenységeivel összefüggő publikációs tevékenység is kiemelten fontos. 2008-ban, majd 2012-ben jelent meg a Magyarországi Német Nyelvi Atlasz Dél-Magyarország nyelvjárásait feldolgozó két kötete, 2013-ban a hozzájuk tartozó regiszter. Fontos még megemlíteni a nyelvjárási szótárat is, vagy a Beiträge zur Volkskunde és az Ungarndeutsches Archiv sorozatokat.

A központ immár húsz éve nem csak magyar, hanem nemzetközi szinten is jelentős szerepet játszik a hazai és kelet-közép-európai német kisebbség kutatásában.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo