„Vetnünk felülről kell, a magoknak azonban termékeny talajra kell hullani ahhoz, hogy kisarjadjanak”

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Manz József elnök beszámolója a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Kulturális és Médiabizottságának 2015. évi munkájáról

Immár a negyedik választási ciklus ez, amelyben Manz József, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) közgyűlési tagja részt vesz a kulturális és médiabizottság munkájában, sőt, 2010 óta elnökként vállal feladatokat. Nem kérdés tehát, hogy pontosan ismeri a magyarországi német kulturális élet erősségeit és gyengeségeit. Ez az a terület – véli, amelyben a legtöbb hazai német ember érdekelt. Azt mondja, éppen ezért is nagy az általa vezetett bizottság felelőssége: – A szokványos bizottsági feladatokon túl esetenként támogatási kérelmeket kell elbírálnunk. Elvünk, hogy csakis olyan német nemzetiségi kezdeményezéseket támogatunk, amelyek országos jelentőségűek. Azóta, amióta az országos német önkormányzat kulturális intézményeket tart fenn – nevezetesen a szekszárdi Magyarországi Német Színházat (DBU) és a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központot, még nagyobb a felelősségünk, de sokkal izgalmasabb is a munkánk. Azon túl, hogy elfogadjuk az említett intézmények éves jelentését, természetesen sokat is beszélgetünk azokról. Rendszeresen megvitatjuk például a színház aktuális műsorát, javaslatainkat persze mindig meg is beszéljük a teátrum igazgatónőjével. Ez az esztendő a tekintetben különleges volt, hogy a DBU-t a teljes körű épület-felújítás miatt átmeneti helyre kell költöztetnünk. Az említett időszakra a színházzal közösen több tájelőadást készítettünk elő országszerte.

11779862_1020311297978976_7524794463910330439_o

Az öttagú bizottság szívesen veszi igénybe külső szakértők segítségét, lévén, hogy az érintett témák igen széleskörűek, a grémium pedig mindig a lehető legjobb megoldásra törekszik. Nem könnyű például arról döntést hozni – mondja az elnök, hogy mely kultúrcsoportok kapjanak új felszereléseket. – Egy további fontos téma az MNOÖ minden év januárjában megrendezésre kerülő országos gálája. Ezúttal is mi tettünk javaslatot fellépőkre – mondja Manz József. – Ahogy mindig, úgy idén is ezt a közgyűlés elé terjesztettük, amely aztán meghozta a végső döntést. Ami nekünk a legfontosabb, az a minél magasabb színvonal biztosítása. Bizottságon belül sokat beszélgetünk arról, mit is tekinthetünk elfogadható színvonalnak. Abban mindnyájan egyetértünk, hogy az eredeti német nemzetiségi kultúra ápolására törekszünk – mind táncban, mind zenében, mind pedig az énekkarokat illetően. Szeretnénk, ha ez a tendencia mutatkozna országszerte a kulturális rendezvényeinken. Tisztában vagyunk azzal, hogy kultúránk folyamatosan fejlődik, a kérdés azonban az, hogy milyen irányba. E tekintetben is nagy a felelősségünk.

A bizottság 2015-ben részletesen is foglalkozott a magyarországi németek múzeumaival – többek között azzal a kérdéssel, vajon miképp lehetne az iskolai oktatást még több múzeumpedagógiai foglalkozással színesíteni. A testület őseink műemlékeinek, temetőinek sorsát is szívén viseli – megoldást keres például arra, hogyan lehetne a már nem gondozott sírköveket a jövő számára megmenteni. Emellett pedig újra és újra felmerül az a probléma, hogyan lehetne a német nyelvet a vallási életbe is némiképp visszacsempészni. Manz József kiemelte: üdvözli az országos német önkormányzat hamarosan teljesen elkészülő stratégiáját, hiszen az lesz az a dokumentum, amely megadja majd a világos válaszokat az említett és gyakran vitatott kérdésekre.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo