Közös ügyünkről beszélgettünk

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke és Ritter Imre, német parlamenti szószóló voltak február 3-án az Auf dem Teppich beszélgetéssorozat vendégei a Magyarországi Németek Házában. Beszéltek arról, hogy mik az MNOÖ céljai, milyen a németség megítélése hazánkban, illetve milyen eredményeket könyvelhetett már el a nemzetiség a parlamenti képviselet jóvoltából.

IMGP3909

Ambach Mónika, aki a beszélgetést vezette, bevezetőjében kiemelte, hogy a nemzetiségi önkormányzatiság már több mint húsz évre tekint vissza. Az 1994. évi első választások után 127 önkormányzat alakult – köztük 17 települési -, illetve az utóválasztásokon további 38. Az 1995. március 11-i elektori választási gyűlést követően alakult meg első alkalommal a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az alakuló ülésen Dr. Kaltenbach Jenőt választották meg elnöknek, akit - mivel időközben kisebbségi ombudsamannak nevezték ki - alig fél évvel később Kerner Lőrinc váltott hivatalában.
2014-ben hatodik alkalommal választották meg a magyarországi németek a képviselőiket, ekkor 406 önkormányzat alakult. 2014. október 28-án 39 MNOÖ-képviselő vehette át mandátumát. Elnöknek Heinek Ottót választották, 1999 óta ötödik alkalommal.

IMGP3918

Heinek hivatalba lépésekor hangsúlyozta, hogy az új közgyűlés legfontosabb feladata egy öt éves stratégiai terv kidolgozása.
- A súlypontokkal, mint politika, kultúra, ifjúság, oktatás és kommunikáció munkacsoportok foglalkoztak, stratégiákat és ezekhez kapcsolódó cselekvési terveket dolgoztunk ki – mondta az elnök. Ennek a munkának az első kézzelfogható eredménye például a magyarországi német utónevek jegyzékének összeállítása és kiadása. Az MNOÖ minél több fiatal magyarországi német szülőt szeretne arra rábírni, hogy gyermekeiknek német nevet adjanak. Heinek Ottó kiemelten fontosnak nevezte, hogy elkészült és megjelent Gerhard Seewann A magyarországi németek története című két kötetből álló könyvének magyar fordítása, mely a történelemkönyvek között már alapműnek számít.

IMGP3899

Ritter Imre beszámolt a Magyarországi nemzetiségi bizottság munkájáról. Elmondta, hogy a nemzetiségi önkormányzatok, egyesületek támogatásának összegét megduplázta a Parlament. Ezt az eredményt a hatékony munkának és a jól előkészített előterjesztéseknek köszönhető. A szószóló pozitívan értékelte, hogy valamennyi frakció támogatólag áll a nemzetiségek ügyéhez. Ez a támogatás mutatkozott meg január 19-én is, a magyarországi németek kitelepítésének 70. évfordulója alkalmából Budaörsön tartott megemlékezésen, amelyen a politikusok igen jelentős számban vettek részt. Természetesen kiemelten nagy horderejűnek bizonyult Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, ami miatt az esemény a sajtóban is komoly visszhangot kapott.

IMGP3901

A beszélgetés egy fontos témája az oktatás volt. Az MNOÖ az idei tanévtől lett a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartója. Heinek Ottó hangsúlyozta, hogy ezzel az átvétellel egy újabb fontos intézményt tudtak bekapcsolni a magyarországi német iskolák hálózatába. Mindkét vendég egyetértett abban, hogy az iskolák és óvodák nemzetiségi önkormányzatok által történő átvételét támogatni kell, azonban fontos, hogy az jól átgondolt és megalapozott legyen.

Szóba kerültek a kapcsolatok Németországgal is. Hiszen az anyaország évről évre számos magyarországi német projektet támogat anyagilag. A támogatásra az MNOÖ-n keresztül lehet pályázni.

Heinek Ottó és Ritter Imre is elismerően nyilatkoztak a fiatal magyarországi német generációról, melynek tagjai egyre aktívabban részt kívánnak venni az önkormányzati munkában. Véleményük szerint valamennyien nagyon motiváltak, kiválóan beszélik a német nyelvet és új ötleteket hoznak.

Az est folyamán kikristályosodott, hogy az MNOÖ milyen összetett és sokrétű munkát végez, hogy a parlamenti képviselet milyen hasznos a magyarországi németek számára, illetve milyen komolyan dolgoznak a nemzetiség tagjai közösségükért szerte az országban.

EMMI EMET logók

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo