Fába faragott történetek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Solymári Német Nemzetiségi Önkormányzat április 2-án a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjteménybe várta az érdeklődőket, ahol Moser Ernő fafaragó művész kiállítását nyitották meg. A megnyitót a Solymári Hagyományőrző Asszonykórus és a Solymári Férfikórus sváb dalokkal tette igazán hangulatossá.

IMGP4637

A kiállító művész több mint ötven faragott sváb életképet készített már, de nem csak ezek közül kerültek bemutatásra faragványok, hanem germán mitológiai alakokat, vagy például sakktáblákat és aprólékosan megmunkált sakkfigurákat is megcsodálhattak az érdeklődők.

Moser Ernő sváb családból származik, Felsőgallán született 1949-ben és Alsógallán él, amelyek ma Tatabánya városrészei. Restaurátorként és fafaragóként dolgozik. Hazánk számos településén találhatunk műveiből, akárcsak Olaszországban, vagy Németországban.

IMGP4660

„Ezek az alkotások kivétel nélkül a hagyománytiszteletről, a megbecsülésről szólnak és egytől egyik bizonyítják, hogy Moser Ernő szereti a munkáját és egy nagyon jó történetmesélő, csak ő éppenséggel a faragványain keresztül mesél.” – mondta Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ igazgatónője a művész bemutatása során.

IMGP4681

A megnyitót Marlokné Cservenyi Magdolna, a helyi német önkormányzat elnöke vezette, aki a művészt arról is faggatta, hogy melyik alkotása a kedvence. Moser Ernő elmondta, hogy nincs külön kedvence, de a sváb témákat feldolgozó darabok a szívéhez nőttek. A terve, hogy a jelenetek egy nagy sváb faluvá álljanak majd össze. Jelenleg egy sváb ház befejezésén dolgozik. A megnyitón két ülő asszony faragását élőben is láthatták a vendégek, ezek majd a ház tornácán kapnak helyet.

A kiállítás április 26-ig látogatható Solymáron a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo