Angela Merkel német kancellár fogadta a német kisebbségek képviselőit

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2016. november 7-e és 10-e között Berlinben ülésezett az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának Német Kisebbségi Munkacsoportja (rövid nevén az AGDM). A rendezvény kiemelkedő eseménye az Angela Merkel német kancellárral való találkozás volt a szövetségi kancellári hivatalban.

Bundeskanzlerin Angela Merkel empfängt Vertreter der Arbeitsgemeinschaft Deutscher Minderheiten (AGDM) 2016

A véleménynyilvánítás és az információcsere igazán különleges alkalma adódott a német kisebbségek képviselőinek az AGDM idei berlini tanácskozásán: Angela Merkel fogadta őket a szövetségi kancellári hivatalban. A kancellár asszony köszöntötte a 25 éves jubileumát ünneplő nemzetiségi szervezetet, és elismerését fejezte ki a kisebbségek érdekében végzett munkáért, valamint az értékes híd-szerepért. – Merkel kancellár asszony nagy érdeklődést tanúsított a tevékenységünk iránt, a közvetítő szerepünk fontosságát hangsúlyozta, mindnyájunkat arra biztatott, hogy továbbra is ápoljuk a német kultúrát és identitást, és ehhez a német kormány további támogatásáról biztosított bennünket – idézi fel Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – Lehetőségünk nyílt arra, hogy mintegy fél órán át beszélgessünk vele, és ez alkalomból az aktuális célkitűzéseinkről is tájékoztathassuk. Én magam például arra hívtam fel a figyelmét, hogy Magyarországon ismét egyre többen érdeklődnek a német nyelv iránt, ami a Német Szövetségi Köztársaságnak jó lehetőséget kínál arra, hogy az oktatást még inkább támogassa.

Az AGDM olyan informális szervezet, amely húsz ország német kisebbségei között keresi és segíti elő a párbeszédet és az együttműködést. A szokásos tanácskozások lehetőséget kínálnak a politika és a közigazgatás képviselőivel való egyeztetésre. A hazai német közösséget Heinek Ottó és dr. Gutai Hajnalka, az MNOÖ hivatalvezetője képviselte. Az Angela Merkellel való találkozáson Ritter Imre parlamenti szószóló is jelen volt. Az említett konferenciával egyidőben, szintén Berlinben tartották a kisebbségi ifjúsági szervezetek találkozóját, amelyen Radóczy Károly, a Magyarországi Német Fiatalok Közössége irodavezetője is részt vett.

agdm-konferenz_2016_foto_agdm

Az AGDM „kisebbségek segítik a kisebbségeket” mottója szerinti munkamegbeszélések, valamint a Német Szövetségi Parlament és az illetékes minisztériumok politikusaival folytatott tanácskozások alkották a Német Kisebbségi Munkacsoport éves ülésének feszített programját, amelynek részben a Német Szövetségi Belügyminisztérium adott helyet. A kisebbségek képviselői többek között az együttműködési lehetőségek bővítéséről, és az ifjúsági és médiamunka fontosságáról ejtettek szót. A Külügyi Hivatalban – prof. dr. Maria Böhmer államminiszter asszony és Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja jelenlétében – hivatalosan is útjára indulhatott az úgynevezett Mind_Netz-projekt. A kezdeményezés célja az, hogy a közösségi média segítségével még szorosabban összekapcsolja, és egyúttal informálja is egymásról a német kisebbségeket, valamint mindazokat, akik érdeklődnek irántuk. Ugyanott a Goethe Intézet, a Német Akadémiai Csereszolgálat és a Külföldi Oktatási Ügyek Központja munkatársaival való egyeztetésre is sor kerülhetett.

A német kisebbségek összekötő szerepet töltenek be az anyaország és a hazájukban élő többségi társadalom között, valamint az országukon belül is – hangsúlyozta a Szövetségi Elnöki Hivatalban David Gill államtitkár.

Az országos német önkormányzat elnöke, Heinek Ottó egyértelműen pozitívan értékelte az AGDM éves tanácskozását: – A németországi politika szereplőivel való személyes találkozás és az Európa számos országából érkező kollégákkal folytatott véleménycsere ösztönzi a munkánkat, új ötleteket és impulzusokat ad. A Merkel asszonnyal való találkozó pedig azt üzeni számunkra, hogy az anyaország a jövőben is mögöttünk áll, támogat bennünket.

(Fotók: AGDM)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo