Élj a lehetőséggel, alakítsd magad a jövődet!

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Még lehet jelentkezni duális szakképzésre Ulmba

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának és a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet közös sajtóközleménye

Tucatnyi szakma közül választhat, a tanulmányok közben pénzt kereshet, majd ígéretes németországi karrierlehetőség elé nézhet – mi ez, ha nem életre szóló lehetőség egy fiatalnak?! A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) és az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) közös, magyarországi német középiskolák diákjainak nyújtott programja három éve fut. Az érdeklődés jelentős mértékű, mindazonáltal sem a diákoknak, sem szüleiknek nem könnyű külföldi tanulmányokról dönteniük. Az elhatározást megkönnyítendő február 20-án és 21-én Baján, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában, valamint Pécsett, a Koch Valéria Iskolaközpontban mesélt az Ulmban szerzett tapasztalatairól a budapesti Szűcs Angéla; az IHK munkatársai pedig új magyarországi jelentkezőket toboroztak.

Michael_Jochle_Nadine_Wiedemann_Angela_Szucs

- 2015-ben, amikor megkezdtem a tanulmányaimat Ulmban, Baden-Württemberg tartományban, mindössze 18 éves voltam – mesélte Szűcs Angéla, aki a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban végzett. Angéla az érettségi után komoly lépésre szánta el magát: belevágott egy németországi duális szakképzésbe, gazdasági ügyintézőnek készül. – Eleinte nem volt egyszerű, ám az elszántságom, talpraesettségem és bátorságom, és nem mellesleg a jó némettudásom nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy éljek életem lehetőségével. Mára már megszoktam az új környezetet, jól érzem magam annál a vállalatnál – egy kávét, magvakat és szárított gyümölcsöt forgalmazó cégnél –, amelynél gyakornokként dolgozhatok.

Angela_Szucs

Ulmban és környékén, Németország egyik vezető gazdasági térségében híján vannak a képzett munkaerőnek, s emiatt a magyarországi német középiskolákban végzett, a nyelvet remekül beszélő fiatalokat az ottani cégek tárt karokkal várják. – Évente mintegy 20-25 fiatal érdeklődik a duális szakképzés iránt, azonban csak egy részük él végül a lehetőséggel – magyarázta Weigert József, az MNOÖ által fenntartott Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője. – Ezzel a lehetőséggel mindenekelőtt azoknak a végzős diákoknak kínálunk alternatívát, akik nem szeretnének, vagy nem tudnak egyetemeken továbbtanulni, illetve azoknak, akik bármilyen okból félbeszakították felsőoktatási tanulmányaikat. A számuk nem magas, de igyekszünk minél több iskolát tájékoztatni a lehetőségről.

Josef_Weigert

A duális képzési rendszer Németországban nagy sikerrel működik – erre már Nadine Wiedemann és Michael Jöchle, az Ulmi Ipari és Kereskedelmi Kamara munkatársai világítottak rá. Mint elmondták, a képzésben részt vevő fiatalok heti egy vagy két napot töltenek a szakképző iskolában, ahol az elméleti ismereteket sajátítják el; a hét további részében vállalkozásnál szereznek gyakorlati tapasztalatokat. A szakemberek szerint ez a rendszer mindkét félnek előnyös: a vállalkozásoknak azért, mert a helyben képzett utánpótlás tökéletesen illeszkedik a cég elvárásaihoz, a tanulóknak pedig azért, mert a későbbi munkaerő-piaci lehetőségeik jónak ígérkeznek és némi keresettel is rendelkeznek.

Publikum

A 2017. szeptemberében induló képzések még nyitva állnak: akit érdekel az említett duális képzés, annak mindenekelőtt motivációs levéllel kell fordulnia az IHK-hoz, majd március 10-ig ki kell töltenie egy online kompetencia-felmérést. Az, valamint egy Skype-beszélgetés alapján a kamara munkatársai elemzik a jelentkező kompetenciáit, megállapítják az erősségeit, majd hozzá illő szakmákat javasolnak neki. Ezt követően a pályázókat legalább kéthetes, kötelezettség nélküli nyári gyakorlatra hívják a kiválasztott vállalkozáshoz, és majd csak ezután dönti el a tanuló a céggel közösen, hogy folytatódik-e az együttműködés. A képzés a kiválasztott szakmától függően 2-től 3,5 évig tart. A szakmai fejlesztés mellett a tanulók segítséget kapnak a beilleszkedéshez, valamint a hivatali és lakásügyek intézésében is. A frissen végzett szakemberek tanulmányaik befejeztével kiváló álláslehetőségekre számíthatnak Németországban, de tovább is tanulhatnak – hacsak nem döntenek úgy, hogy inkább mégis hazatérnek Magyarországra, hogy a külföldön szerzett korszerű tudásukat itthon kamatoztathassák.

Broschure

További információ:
https://www.ulm.ihk24.de/Ausbildung, https://www.azubiyo.de/
illetve
Weigert József,
a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet vezetője
weigert@udpi.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo