A hidak megépültek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az idei szüreti fesztiválra Willingshausen-Loshausenből, a német testvérfaluból is érkeztek vendégek Babarcra egy hosszú hétvégére. Október 14-én természetesen a hagyományokhoz híven felvonulással ünnepelték az újbort. Az ünnepség középpontjában azonban ez alkalommal a két település közötti hivatalos partnerkapcsolat 25 éves jubileuma állt.

IMG_0120

Egy ilyen hosszútávú kapcsolat életben tartásához viszont sokkal több kell, mint egy dokumentum aláírása. Az elmúlt két és fél évtized alatt igazán szoros baráti kapcsolatok jöttek létre a családok között. Az emberek megismerték egymást, tudják, ki hol lakik a faluban Magyarországon és Németországban egyaránt, ki kinél vendégeskedett már, ki kinek a rokona és még sorolhatnánk. Az elmúlt huszonöt év alatt sok minden történt, ezért minden találkozáskor bőven van beszédtéma. Babarc az első magyarországi német falvak között volt, ami partnerkapcsolatot épített ki Németországban. Közel 1200 kilométer választja el a két települést, de ez sosem volt akadály, hogy meglátogassák egymást Baranyában illetve a hesseni Schwalmban. A tánccsoportok, a zene- és énekkarok minden alkalommal fontos szerepet töltöttek be, hiszen általuk a résztvevők megismerték egymás kultúráját, amit nagyra is becsülnek.

A Művelődési Házban a szokásokhoz híven most is felléptek a kultúrcsoportok.
- A hidak megépültek, amiket most a fiataloknak kell átvenniük és karbantartaniuk – mondta Heinrich Vesper, Willingshausen-Loshausen polgármestere miután magyar kollégájával, Pécsi Sándorral aláírták a partnerkapcsolatot megerősítő szerződést.
Már csak néhány olyan loshauseni érkezett a csoporttal, aki az 1980-as évek végén az elsők között utazott Magyarországra, és a babarci oldalról is főként az alapítók gyermekei és unokái voltak jelen. Ez azonban egyben a közös jövőre vonatkozó garancia is. Ami nincs is olyan távol, hiszen a babarciak jövőre viszonozzák német barátaik látogatását.

Ambach Mónika

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo