Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár

HomeHírfolyamA hidak megépültek

A hidak megépültek

Választás 2024

Információk a nemzetiségi választásokhoz

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Választási véghajrá: 404 településen alakulhat ősszel új német nemzetiségi önkormányzat

A június 9-i voksolás előtti utolsó ülését tartotta az országos német önkormányzat közgyűlése.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az idei szüreti fesztiválra Willingshausen-Loshausenből, a német testvérfaluból is érkeztek vendégek Babarcra egy hosszú hétvégére. Október 14-én természetesen a hagyományokhoz híven felvonulással ünnepelték az újbort. Az ünnepség középpontjában azonban ez alkalommal a két település közötti hivatalos partnerkapcsolat 25 éves jubileuma állt.

IMG_0120

Egy ilyen hosszútávú kapcsolat életben tartásához viszont sokkal több kell, mint egy dokumentum aláírása. Az elmúlt két és fél évtized alatt igazán szoros baráti kapcsolatok jöttek létre a családok között. Az emberek megismerték egymást, tudják, ki hol lakik a faluban Magyarországon és Németországban egyaránt, ki kinél vendégeskedett már, ki kinek a rokona és még sorolhatnánk. Az elmúlt huszonöt év alatt sok minden történt, ezért minden találkozáskor bőven van beszédtéma. Babarc az első magyarországi német falvak között volt, ami partnerkapcsolatot épített ki Németországban. Közel 1200 kilométer választja el a két települést, de ez sosem volt akadály, hogy meglátogassák egymást Baranyában illetve a hesseni Schwalmban. A tánccsoportok, a zene- és énekkarok minden alkalommal fontos szerepet töltöttek be, hiszen általuk a résztvevők megismerték egymás kultúráját, amit nagyra is becsülnek.

A Művelődési Házban a szokásokhoz híven most is felléptek a kultúrcsoportok.
– A hidak megépültek, amiket most a fiataloknak kell átvenniük és karbantartaniuk – mondta Heinrich Vesper, Willingshausen-Loshausen polgármestere miután magyar kollégájával, Pécsi Sándorral aláírták a partnerkapcsolatot megerősítő szerződést.
Már csak néhány olyan loshauseni érkezett a csoporttal, aki az 1980-as évek végén az elsők között utazott Magyarországra, és a babarci oldalról is főként az alapítók gyermekei és unokái voltak jelen. Ez azonban egyben a közös jövőre vonatkozó garancia is. Ami nincs is olyan távol, hiszen a babarciak jövőre viszonozzák német barátaik látogatását.

Ambach Mónika

További hírek

Adonyi Sváb Ízek

Szükség van a mai modern gasztrokultúrában is a hagyományos ételekre, így ajánljuk ezt a kiadványt minden főzni tudó embernek, hogy a hétköznapok ételeit egy kis hagyománnyal fűszerezhessék meg.

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .