Nem szabad elfelejtenünk a régmúlt időket

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

2017-ben immáron XI. alkalommal szervezte meg a Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat a Musikfest im Herbst-et, azaz az Őszi Zenei Fesztivált. A szomódi németek igazi hagyományápoló tevékenységének egyik csúcspontja ez a rendezvény. Nemcsak hogy Komárom-Esztergom megye többi német ajkú nemzetiségi településen élőkkel kiemelkedő a kapcsolat, hanem ausztriai és németországi településekkel és zenekarokkal is aktív kapcsolatban vannak, akik természetesen részt is vesznek a rendezvényen, ezáltal válik nemzetközivé és viszik jó hírüket Európába.

Musikfest 2017. Sammet4

A kultúra megőrzése és a hagyományápolás érdekében idén is színes programokkal, jó zenével, finom ételekkel és italokkal vártak minden érdeklődőt a szervezők október 14-én és 15-én.

Azonban a programok már október 13-án megkezdődtek, hiszen az országosan meghirdetett Ulmer Schachtel-alkotópályázat kiállításának megnyitóját már ezen a napon megtartották. A megnyitón részt vett Dietrich Diebel, aki 5 hónap alatt készítette el a Schachtel makettjét. Az ő előadását a helyi általános iskola felső tagozatos diákjai hallgatták meg. A kiállítás egyik részét Kovács Ferenc, az Ulmi Magyar Szövetség alelnöke rendezte be saját emléktárgyaival. Ezen kívül 50 makett és 23 kép, festmény érkezett a garai, soltvadkerti, kiskőrösi, újhartyáni, budapesti, pilisvörösvári, tatabánya-felsőgallai, baji, tatai, tarjáni és szomódi iskoláktól. Köszönjük, hogy megemlékeztek, illetve színesítették a kiállítást. A makettek készítői az MNOÖ által felajánlott könyveket vehették át.

Szombaton elsősorban a táncé volt a főszerep, hiszen a megnyitó után egy meglepetéstánccal készültek a vendégeknek a helyiek. Ezután a német nemzetiségi gyermektánccsoportokat láthattuk, akik Dunaszentmiklósról, Kecskédről, Leányvárról, Süttőről és természetesen Szomódról érkeztek hozzánk, hogy megmutassák, egy év alatt mennyit fejlődtek. 2017-es évet Vértestolna település „vendégeskedése” tette még színesebbé. A délután során a felnőttek is bemutatkozási lehetőséget kaptak, amelyre eddig még nem volt példa a Musikfest-en. Tánccal készült Vértessomló, Dunaszentmiklós, Kecskéd és Szár is.

Musikfest 2017. Sammet

A táncos programok között sváb ételkülönlegességeket lehetett enni és inni a helyi vendéglátóegység jóvoltából. Akik kedvelik a bulizós zenéket, azok este a SramliKings dallamaira rophatták. A nap végén, de nem utolsósorban a bálon a megnyitót a Szomódi Fúvószenekar játszotta, amely szintén új eleme rendezvénynek. A jó hangulatról a szomódi Die Lausbuben és az ausztriai Oberkrainer 6er Tragerl gondoskodott. A szünetben öt tánccsoport közös produkcióval készült.

Vasárnap 14 órakor ünnepi szentmisén emlékeztek meg a német ősökről. A szertartás után a résztvevők zenei kíséret mellett a fesztiválsátorba vonultak, hogy jelezzék az igazi Musikfest kezdetét. A megnyitóra Ritter Imrét, a Parlament német nemzetiségi szószólóját kérték fel. Köszöntötte a vendégeket Czunyiné dr. Bertalan Judit, kormánybiztos is. Ezt követően pedig a német nemzetiségi zenét játszó zenekarok léptek fel.

Musikfest 2017. Sammet2

A rendezvényen több kitüntetés is átadásra került. Emléklappal díjazták a tarjáni Stréhli Györgyöt, aki kimagasló zenei munkásságáért és életútjáért vehetett át ajándékot. A műsor közben került átadásra a Német Nemzetiségi Önkormányzat által alapított Bánkúti József-emlékplakett is, melyet idén a 21 éve zenélő Búzer Norbert, a Szomódi Fúvószenekar alapító tagja vehetett át.

A két nap során nem maradhattak el a helyi és környékbeli kézművesek sem, akik szebbnél szebb portékáikat hozták el. Akik pedig egy kis helytörténetre, vagy nosztalgiára vágytak, azok a kiállításokat látogathatták, hiszen az Aranykezű Szomódiak már több éve a program része.

Musikfest 2017. Sammet3

A Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat és programjai, valamint a nemrég megszervezett Musikfest igaz jó példa és jó gyakorlat, hiszen hagyományaik ápolása, illetve életben tartása fontos, hogy ne felejtsük el a régmúlt időket és a későbbi generációknak kulturális alapot adjunk.

Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Fotók: Cs. István, Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat

A Tatai Televízió YouTube-csatornájára feltöltötte a zenei fesztiválról készített összeállítását:

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo