Blickpunkt – Egy képekkel teli évtized

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár – azaz a Zentrum – tíz évvel ezelőtt első alkalommal azzal a céllal rendezte meg a Blickpunktot is, hogy országos projektekkel a zentrum.hu hírportáljára irányítsa a figyelmet. Azonban hamar kiderült, hogy a Blickpunkt valami más, sokkal több lesz, mint amire számítottak.

keramia - 17

A Blickpunkt honlapjára felöltött minden egyes kép értékes. A magyarországi németek életét mutatják be, bepillantást engednek csoportok vagy családok ünnep- és hétköznapjaiba. Ezek a képek történeteket mesélnek el, általuk elfeledett sorsok és emlékek elevenednek meg. A szervezők azt is felismerték, hogy a közönség a Blickpunkt segítségével jobban és más oldalairól is megismerheti a német nemzetiséget.

„Fényképezzük le magunkat!”, így szól a felhívás. Ezt több százan meg is tették. Az elmúlt évtized alatt így kb. 3000 képpel, tíz naptárral és több, mint ötven kiállítással gazdagodtunk. A Blickpunkt képeit nemcsak hazánkban mutattuk be, hanem külföldön is képviselték a hazai németséget.

keramia - 10

A Képek versenyén részt venni sok helyen már hagyománnyá vált. Minden évben előkeresni és megosztani a legjobb és legszebb német nemzetiségi témájú saját fotót, az is lehet egy formája a hagyományőrzésnek, ilyen módon is foglalkozhatunk a saját családunk történetével, a származásunkkal.

Idén 330 képet töltöttek fel a résztvevők a Blickpunkt weboldalára, amelyek három kategóriában – fotó, archív kép, képeslap – versenyeztek. A közönségszavazás eredménye alapján került összeállításra a döntősök listája. A zsűri tagjai idén Jaszmann Gabriella, a Magyarországi Német Tájházak Információs Irodájának vezetője, Eifert János fotóművész és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke voltak.

A Blickpunkt-Selfie-Instagram kategóriában további 135 fotót töltöttek fel a népszerű internetes képmegosztón a #blickpunkt17 hashtaggel. Néhány évvel ezelőtt még senki sem gondolta volna, hogy a mobiltelefonok fényképezőgépként is funkcionálnak majd. És a kattintgatások eredménye igazi műalkotás is lehet.

A hivatalos eredményhirdetésre Budapesten, a Műcsarnokban került sor. A november 11-én tartott rendezvényen kiállításra kerültek a döntőbe jutott képek, Marosi Zoltán harmonikajátékával kísérve pedig kivetítették az összes beküldött fotót. Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója nemcsak a támogatóknak és kollégáinak mondott köszönetet, hanem a lelkes résztvevőknek is, akik alkotásaikkal évről évre egy különleges eseménnyé teszik a Blickpunktot.

 További képek a rendezvényről >>>

 

A Blickpunkt 2017 díjazottjai:

Fődíj – fotó kategória:
Máté Réka: Áhítat

Fődíj – archív fotó kategória:
Schäffer József: Tilolás Kisbudméron

Fődíj – képeslap kategória:
Szász Julianna: Jövőnkben a múltunk, múltunkban a jövőnk

Fődíj – Blickpunkt-Selfie-Instagram kategória:
Möllmann Eszter: Ki jön velem tejért?

Blickpunkt-Selfie-Instagram – különdíj:
Fuchs Vanda Georgina: „Elkaptuk egy szelfire a készülődő arát”

Zentrum-különdíj:
Uttó Ilona Erzsébet: Tarjániak a mecseknádasdi búcsúban
Uttó Ilona Erzsébet: Ringlispil

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának különdíja:
Manz Alfréd: A vándorbatyu visszatér

A Barátság folyóirat különdíja:
Fulajtár Pál: Fényképezzük le egymást!
Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat: Sváb asszonyok a Herendi Porcelángyárban

A Neue Zeitung különdíja:
Árendás Katinka: Werkfotó

Deutscher Kalender-különdíj:
Handler Ármin: Versendi német színjátszó csoport, 1927
Schäffer József: Test és lélek

A fotó, archív fotó és képeslap kategóriák fődíjával járó egyenként 101 euró pénzdíjat a budapesti Német Nagykövetség szponzorálta.
A Blickpunkt-Selfie-Instagram kategória fődíját a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szponzorálta.

Megjelent a 2018. évi Blickpunkt falinaptár! - A 2018-as Blickpunkt falinaptár (1700 forint) megvásárolható személyesen a Zentrum irodájában vagy (plusz postaköltség ellenében) megrendelhető az info@zentrum.hu e-mail címen valamint a +36-1-373-0933 telefonszámon.

〰〰〰〰〰

A Zentrum köszönetet mond a támogatóknak:

Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-EPER-17-0814)
Német Nagykövetség Budapest
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Barátság folyóirat
Neue Zeitung
MTVA: Unser Bildschirm, Treffpunkt am Vormittag

bpszponzor

 

A rendezvényfotókat Csorba Károly készítette.
További képek a rendezvényről >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo