Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeHírfolyamKülönleges ünnepséget tartottak Újhartyánban

Különleges ünnepséget tartottak Újhartyánban

Választás 2024

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Megkezdte az NVI a választási értesítők postázását

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

5 éves fennállását ünnepelte a
Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre

Egy nagyszabású és autentikus sváb lakodalommal ünnepelték április 14-én a hartyáni sváb fiatalok és barátaik a helyi GJU-kör 5 éves jubileumát. A rendezvényen hét német nemzetiségi tánccsoport is közreműködött, a helyiek mellett Dunaharasztiból, Zsámbékról, Vecsésről, Pusztavámról, Szigetszentmártonból és a bánsági Dettából érkeztek a táncosok. Rajtuk kívül Dániából, Csömörről, Ceglédbercelről, Soroksárról és Solymárról, valamint Baranya és Tolna megyéből is ellátogattak hozzánk a vendégek.

IMG_0562

A sváb lakodalom egy hagyományos menettel, 350 népviseletbe öltözött vendég és számos érdeklődő részvételével indult az újhartyáni Presso Band kíséretében a Faluközponttól, ezt követte a vőlegény kikérése a tájháznál, majd a vőlegénnyel kiegészülve az ún. „Kőrösi házhoz” vonultunk, ahol már várt minket a gyönyörű menyasszony, aki a 20-as, 30-as évek hartyáni menyasszonyi ruháját viselte. Az ifjú párt a templomig kísértük, amely előtt a menyasszonyvezető átadta a menyasszonyt a vőlegénynek, akik így már együtt léptek be a templomba. Itt a magyar és német nyelvű kikérésekhez hasonlóan, kétnyelvű szentmisét celebrált plébánosunk Gábor atya. A menet főbb helyszínein a vendégül hívott tánccsoportok kápráztattak el bennünket műsorukkal.
A szertartást követően a Faluközponthoz visszaérve az ifjú párt sós kenyérrel és vízzel kínálták, hogy gazdag és termékeny legyen a házasság. Ezután szünet következett, majd este 7-től a Faluközpont dísztermében, az ünnepi beszédek után felszolgálták a tradicionális lagzis menü (húsleves, paradicsomszósz főtt hússal, illetve a finomabbnál-finomabb sváb süteményeink). A vacsora alatt sor került a szakácsnő és a zenekar „tálazására“, de ellopták a menyasszony cipőjét is, amelyet a menyasszonyvezetőnek kellett kiváltania. A vacsorát követően megcsodálhattuk az Edelweiss Detta tánccsoport műsorát, akik a bánsági sváb lakodalmat mutatták be a mienken belül, majd a Hercel Tánccsoport az úgynevezett Grußpolkával nyitotta meg a bált. A talpalávalót ezúttal is a Presso Band szolgáltatta, a mulatság közben pedig „váratlanul“ megérkeztek a maskarák is. Éjfél után a menyasszony fejéről lekerült a koszorú, menyecskeként kendőben érkezett vissza, majd bemutatásra került a régi hagyományos seprűs tánc. Ezt követte az egyik legfinomabb fogás, a „savanyú“ (vadas), hogy erőt gyűjtsünk a hajnalig tartó mulatozáshoz, amelyet a szintén Újhartyánra jellemző zenés hazakíséréssel zártunk.

IMG_0799

Ahogyan így a rendezvény után néhány héttel visszagondolok a régóta megálmodott és hosszasan szervezett sváb lakodalmunkra, az első szavam a köszöneté. Köszönet az óriási összefogásért, amit ilyen mértékben az öt éves tevékenységünk során még nem volt alkalmam megtapasztalni. Az újhartyáni civil egyesületek, vendégcsoportok, magánszemélyek, családok, idősek és fiatalok egy emberként álltak egy közös ügy mögé, így az esemény sikere is közös siker. A rendezvény híre nemcsak az ország több pontjára, hanem külföldi vendégeink által Dániába és Romániába is eljutott, azóta is folyamatosan kapjuk a pozitív visszajelzéseket, büszkék lehetünk közösségünkre, hogy ilyen nagy dologra vagyunk képesek, ha összefogunk!

Köszönjük a támogatást:
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Újhartyán Város Önkormányzatának és Német Nemzetiségi Önkormányzatának, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének, a Pest Megyei Német Önkormányzatnak, Újhartyán civil szervezeteinek (a Lila Akác Nyugdíjasklubnak, Belvárosi Baglyok Nótakörnek, a Sváb Kemencések Baráti Körének, a Hercel Tánccsoportnak, a Nagycsaládosok Újhartyáni Egyesületének), az intézményeknek, vendéglátóinknak és a média képviselőinek és a fellépő tánccsoportoknak.
Valamint hálás köszönet minden civil személynek, szüleinknek, barátainknak, akiket bár név szerint túl hosszú lenne felsorolni, de nélkülük ez a csodálatos rendezvény nem valósult volna meg.

Surman-Majeczki Martin a hartyáni fiatalok nevében

Köszönet a fotókért Fajt Kleineisel Máriának

További hírek

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.