Tarjánban is készül egy új német nemzetiségi tanösvény

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A fővárostól 60 kilométerre, lankás dombok közt fekszik Tarján – az a település, amely hamarosan német nemzetiségi tanösvénnyel gyarapszik. Annak ünnepélyes átadására május 19-én – a faluban megrendezendő Országos Magyarországi Német Kézművesnap keretében – kerül sor.

Lehrpfad_in_Tarian_im_Entstehen_1

A tanösvényt megalkotók elképzelése szerint az érdeklődők hét állomáson végighaladva ismerhetik meg Tarján történelmét és jelenét, a település németségére jellemző vallási életet, kultúrát és hagyományokat.

– A tartalom összeállításakor egykori helytörténészek, írók-költők és más helyben fontos szerepet játszó személyiségek ránk hagyományozott dokumentumait vettük alapul. Megpróbáltunk azonban további érdekességek után kutakodni azért, hogy a tanösvényünket a falubeliek és a hozzánk érkező vendégek egyaránt érdekesnek és új ismereteket adónak találják – meséli Miskovics Mária. A helyi német önkormányzat elnöke az, aki a tanösvénnyel kapcsolatos feladatokat összehangolja. A feladatokon egyébként több helyi német szervezet tagjai is dolgoznak azzal a közös céllal, hogy Tarján egy újabb igényes attrakcióval gazdagodjék.

Lehrpfad_in_Tarian_im_Entstehen_2

A majdani tanösvényen végighaladva számos érdekesség tárul az érdeklődők elé: megtudhatják például, hogy a helyiek leleményes ősei miképp rejtették el a verejtékes munkával megtermelt gabonát egy esetleges tűzvész vagy az ellenség elől; tudomást szerezhetnek arról is, hogy mi köze egy barlangnak és egy, a gyermekéért aggódó édesanyának a falut elpusztító törökökhöz; arról is értesülhetnek, hogy mi az, amit „Maundigaulö”-nek hívnak és még a német őshazából került Tarjánba; valamint, hogy milyen tárgyat találtak egy falubéli ház padlásán, amely végül komoly hatással volt a helyi német népzenei hagyományok ápolására.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2015-ben kezdeményezte egy országos német nemzetiségi tanösvény-hálózat létrehozását. A célja ezzel az volt, hogy interaktív módszerek és eszközök segítségével mutassa be a hazánkban élő németség múltját és jelenét, sokszínű nyelvét, kultúráját és hagyományait. Két tematikus útvonal már készen van: az egyik a főváros közelében fekvő Pilisszentivánon található, a másik a Baranya megyei Sombereken. És miközben a tarjáni készül, két további településen – Fekeden és Mecseknádasdon – is dolgoznak egy-egy tanösvényen. Valamennyi a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium támogatásával jöhet létre.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo