Zsákról és foltról

Forrás: Zentrum

2018. szeptember 12., szerda, 18.00 óra
Magyarországi Németek Háza (1062 Budapest, Lendvay u. 22.)

Alsó jó arányos Kőjárat

Mohács XIV. századi gyökerű műemlék malma ötvenévi elhagyatottság után 2008-ban menekült meg a pusztulástól. Mohácsi Bugarszki Norbert röviddel a malomépület felújítása után, egy sváb gabonás zsákot kapott ajándékba.

- A malom gazdájaként ekkor még „csak” egy egyszerű tárgyat, egy valaha nélkülözhetetlen, mára díszítőelemmé szelídült textíliát láttam benne, melyet kifüggesztettem a malom falára.

Ez egy lavinát indított el, hisz sorra jöttek olyan vendégek, akik elmondták: szüleik, nagyszüleik gondosan őriznek ma is efféle zsákokat. Nekik köszönhetően folyamatosan újabb darabokkal gazdagodik a gyűjtemény. Amellett, hogy a mívesen szőtt, igényesen festett zsákok otthonos megjelenést adnak a vízimalomnak, észrevétlenül becsempésztek egy kis sváb kultúrát is műemlék falai közé.

Az esten M. Bugarszki Norbert, a Szent Miklós Vízi- és Taposómalom gazdája mesél majd a zsákok történetéről. Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat képviselője, a Dunamenti Halfesztivál főszervezője bemutatja a város német vonatkozású kulturális kezdeményezéseit. A zenei aláfestésről pedig Kiss Balázs, a Mohácsi Német Önkormányzat harmonikaiskolájának növendéke gondoskodik.

A Magyarországi Németek Házában látható kiállítás ízelítőt ad a mohácsi vízimalom bő 600 darabos zsákgyűjteményéből. A kiállítást Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója nyitja meg.

A rendezvény magyar nyelvű.

A rendezvényhez kapcsolódó Facebook esemény >>>

Szent Miklós Vízi- és Taposómalom honlapja >>>

〰〰〰〰〰

3logo

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma (NEMZ-KUL-18-0398)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo