Újbarki hagyományok vendégségben a szentendrei Skanzenben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Előjáték
Szép parasztház vált eladóvá a településen 2009-ben. A település önkormányzata és a nemzetiségi önkormányzat együttes erővel megvásárolta az épületet. A 2003-ban kialakított tájszoba költözött a ház helyiségeibe, mely azóta a gyűjteményt mutatja be, valamint számos rendezvény és program lebonyolítása történik a portán.

69692676_1642654315870517_2883771931662745600_o

Meghívás
Tavasszal kaptuk a felkérést. Mivel az újbarki Német Nemzetiségi Tájház ebben az évben ünnepli 10 éves fennállását (ami egyébként eszünkbe sem jutott), meghívást kaptunk a szentendrei Skanzenbe. A „Hagyományaink vendégségben” rendezvény idei témája „Az I. világháború emlékei” körül forgott, de bennünket arra kértek, hogy az „alma” témáját dolgozzuk fel.

69984054_1642655745870374_430569663970148352_o

Az alma
Ez a csodálatos gyümölcs, mely megannyi vitamint tartalmaz és értékes élelemforrás, számos lehetőséget kínál a feldolgozásra: kézműves foglalkozásokat gyerekeknek, kóstolást illetve kóstoltatást és egyéb meglepetéseket.
Önkormányzatunknak rendkívüli ötlete támadt: hazánkban termett almát vettünk, fogtunk egy szőlőprést és egy gyümölcsdarálót, hogy a helyszínen vágjunk, szecskázzunk, préseljünk, vagyis kisüzemi módszerekkel almalevet gyártsunk. A préselés volt a nap attrakciója és egyben kisebb szenzációval ért fel fiatalok és idősebbek körében egyaránt. Nagy érdeklődést keltettünk, csapatunkat a gyermekektől a fiatalokon át az idősebbekig szívesen látogatták meg, hogy valamennyien saját szemükkel győződjenek meg arról, hogyan is készül az almalé. Néha kisebb fajta tömeg gyűlt össze a stand előtt, hogy a finom, friss, adalékmentes, száz százalékos gyümölcslé készítését láthassák és az eredményt megkóstolhassák. Hozzá almás sütemények válogatott fajtáit kóstolhatták: a hagyományos almás pitétől az almás rétesen keresztül a kókuszos almás kevertig. A Barki Bemutató Tanyától kaptunk ajándékba egy kis kézműves almaecetet, egy másik család almapálinkát ajánlott fel, mely selymes finom ízével sokak kedvence lett. A gyorsak még karamellizált piros almát is kaphattak, ami csodaszép kinézetével kápráztatta el a gyermekszemeket, és ízlett a közelben tanyázó darazsaknak is! Egy igazi kalóriabomba!

69644463_1642665039202778_7204342824794324992_o

A Skanzen ezen a napon telis-tele volt tájházakban tevékenykedő önkéntesekkel, tánccsoportokkal, segítőkkel, érdeklődőkkel. A bemutatott gyönyörű táncok, a fellépők népviseletei is elkápráztatták a látogatókat. Sajnos a látogatók rohama elmaradt. Talán az időjárás miatt is, mert pont akkor, amikor a legtöbben voltak jelen, leszakadt az ég, és a kora délután a szakadó eső-napsütés-csöpögés hármas egységében telt el. Ez azonban nem akadályozott meg senkit abban, hogy minden megkezdett tevékenységet folytasson. A préselés az eresz alatt folyt tovább, a programok is folytatódtak a portákon. Esővel, esőkabátban jöttek a látogatók. Mi is maradtunk, hiszen volt még sütemény, és csorgott az almalé a présünkből. És az idő is megemberelte magát! Kisütött a nap, minden almás süti elfogyott.

Otthon
Alig értünk haza, a nemzetiségi önkormányzat úgy döntött, hogy megismétli ezt a napot. Az előkészületek még zajlanak, de október elején a település lakosai is kóstolhatnak majd almás süteményeket, friss almalét – az ősz kedves gyümölcsét, vagyis az alma értékeit egy közös felhőtlen beszélgetés keretében a tíz éves tájház udvarán.

P.K.

További képek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo