Konferencia és workshop Dunaharasztiban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület (ÉMNÖSZ) a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szeptember 19-én konferenciát és workshopot rendezett a dunaharaszti művelődési házban a Kárpát-medencei néptáncos gyűjtésekről, valamint gyűjtőkről, illetve táncház keretében régi táncos lépéseket mutattak be és népdalokat tanítottak sváb nyelven.

20200919_hallgatosag

Zwick András, az ÉMNÖSZ Kulturális Bizottságának elnöke volt a rendezvény házigazdája, aki Kurt Petermann gyűjtőkörútjainak eddig feltárt részleteit mutatta be az érdeklődőknek. Winhardt Ildikó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata északi regionális irodájának nyugdíjba vonult egykori irodavezetője a magyarországi néptáncok táncfolklorisztikai elemzését foglalta össze, különös tekintettel a Budai-hegység területére és Pest környékére vonatkoztatva. Egyúttal beszámolt a Zenetudományi Intézet Néptánc és Népzene Osztályán elkezdett kutatásairól is.

Ezután néhány német nemzetiségi település történetével, táncéletével ismerkedett a hallgatóság. Mester Klára az eleki, Milbich Edit a solymári német nemzetiség életébe engedett betekintést a történész és a néptáncos szemével. Végül a dunaharaszti táncrend összeállításáról tartott előadást Zwick András, majd a résztvevők megtekintették az összeállítást a Haraszti Fiatal Svábok Egyesület tánccsoportjának előadásában.

20200919_tanclepes

Milbich Edit a solymári Zweischritt, Siebenschritt, Straschack és Feuerwehrpolka, Winhardt Ildikó pedig a Hans bleib da, a szigetcsépi mazur, a hupfedli és a tótvázsonyi Stolze Hoffertiger táncok alaplépéseit mutatta be. Az élőzenei kíséretet Dósa Attila harmonikán és Schlotter Ferenc hegedűn biztosította. Winhardt Ildikó két dallamot kísért kiscimbalmon. A rendezvény végén öt sváb nyelvű népdalt is gyakoroltak, amiket Schlotter Ferenc karnagy tanított be.

20200919_175657

A konferenciát és az azt követő workshopot a Csoóri Sándor Alap (CSSP-Táncház-2019-0151 és CSSP-Regionális 2019-0010), a Nemzeti Kulturális Alap, az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület, a Pest Megyei Német Önkormányzat és a Dunaharaszti Német Önkormányzat támogatta.

Winhardt Ildikó
Fotó: Scherzinger Mária

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo