Őszi kirándulás Nagynyárádra

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Lenau Ház által szervezett őszi kirándulás ezúttal Mohács környékére vezetett. A kirándulás első úti célja az ország egyedülálló kölkedi Fehér Gólya Múzeum volt. A Duna árterével határos település Mohácstól 5 km-re délre található. Ez a környék mindig is táplálékban gazdag, biztonságos fészkelési terület volt a fehér gólyák számára. A múzeum, melynek épülete egykor a község iskolájának adott otthont, sok érdekes információval szolgált a kirándulócsoportnak e vándormadarak étrendjéről és szokásairól. Vajon a gólyapárok egy életen át hűek egymáshoz, és hová költöznek télen? Ezekre és sok más kérdésre kaptak választ a látogatók. A múzeum udvarán pedig a „Pipacs” nevű gólya búcsúzott a csoporttól.

dav

A következő úti cél a közeli sváb település, Nagynyárád volt, ahol Sárdi János kékfestő mester fogadta a kirándulókat műhelye udvarán. Nagy odaadással mesélt a műhely létrejöttéről és a mesterség fortélyairól. Bemutatta a kelmefestés fáradságos és időigényes munkájának egyes szakaszait, illetve eszközeit, így például egy nagy üstöt, amelyben 80 méter vásznat tud forralni egy órán keresztül, valamint a gyönyörű, kézzel készített nyomómintákat, és elmagyarázta azt a technikát is, amellyel a szövetet negyedóránként összesen tizennégy-tizenötször mártja az indigóba, hogy a szövet a gyönyörű kék ​​színét elérje. A hallgatóság csodálkozva és lelkesen hallgatta az előadást, majd megcsodálta a kész méterárut is a mester kis üzletében.

120087878_3077845309008990_1447213729763351381_n

A program finom ebéddel folytatódott, az ételek mintha a nagymama konyhájából valóak lettek volna. A Nagynyárádi Magyar-Német Baráti Kör tagjai, Zsifkovics Gizella vezetésével látták vendégül a résztvevőket a Művelődési Házban, ahol sok dicséretet és köszönetet arattak a finom falatokért.

dav

Hábel János, a Lenau Ház volt vezetője délután csatlakozott a csoporthoz, és mint Nagynyárád szülötte, körbevezette a látogatókat a faluban. A séta a barokk stílusú katolikus templomtól, a régi iskola helytörténeti gyűjteményén át, a hadtörténeti kiállításig vezetett.

A sikeres őszi kirándulás jó időben és jó hangulatban zárult. A kirándulócsoport egy dallal búcsúzott: So ein Tag, so wunderschön wie heute, so ein Tag, der dürfte nie vergeh‘n.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo