Schmidt Gabriella, Hetényi Ádám (szerk.): Emlékezések könyve



A Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzatának gondozásában megjelent kétnyelvű könyvben a második világháborút követő korszakról szóló visszaemlékezések olvashatók. A történetek a németek kitelepítését az egyes családok nézőpontjából mutatják be.

seetscher

A kötet elején rövid összefoglalást találunk a kitelepítés előtti eseményekről, többek közt a dunaszekcsői németek történetéről illetve az 1941. évi népszámlálásról. A bevezetőt 27, dunaszekcsői lakosok által írt visszaemlékezés követi. Mindegyik történet különböző: vannak, akiket kitelepítettek, de később – legálisan vagy illegálisan – visszatértek Magyarországra, sokan Dunaszekcsőn maradhattak, de házukat és vagyonukat elvesztették. Egyesek már csak családtagjaiktól értesültek az eseményekről.

A megrázó írásokat a szerkesztők fotókkal egészítették ki, részben az érintett családokról készült felvételekkel, de számos levéltári dokumentum fényképét is közlik, többek közt egy 1941-es népszámlálási kérdőívét és leltárlapokét, amelyeket a kitelepítésekkor használtak.

A könyvet elsősorban azoknak az olvasóknak ajánljuk, akik érdeklődnek aziránt, hogy az egyes emberek hogyan élték meg a kitelepítést.

Schmidt Gabriella,Hetényi Ádám (szerk.): Buch der Erinnerungen = Emlékezések könyve
Dunaszekcső : Szekcsői Németek Kisebbségi Önkormányzata ), 2008
192 o. ; ill.
Sprache: Deutsch-Ungarisch

Ajánlott hírek

Értékes könyvadomány a Kelet-európai Németek Néprajzi Intézete jóvoltábólÉrtékes könyvadomány a Kelet-európai Németek Néprajzi Intézete jóvoltából



Könyvtárunk öt, a gyűjtőkörünkhöz tartozó értékes, néprajzkutatási témájú szakkönyvvel gazdagodott a freiburgi Kelet-európai Németek Néprajzi Intézete (IVDE) jóvoltából. Az intézet által kiadott „Schriftenreihe des Instituts für Volkskunde der Deutschen des