Északi-tengeri hangulat a magyarországi németeknél




Helgoland, Sylt, Spiekeroog… Az Északi-tenger gyöngyszemei és bemutatkozik a Lux Stallgalerie címmel nyílt kettős kiállítás 2014. február 14-én a Magyarországi Németek Házában. Csorba Károly amatőr fotós képei valódi északi-tengeri hangulattal töltik be a kiállítótermeket, bemutatják a csodaszép északi-tengeri szigetek és a dűnék hazánkban kevéssé ismert világát. A kiállítás alapját egy Watt-tengeri utazás élményei adták. A Watt-tenger szigetei napos időben a korallszigetekhez hasonló szépségben pompáznak. Az víz itt hideg, a szél erősen fúj. A levegő rendkívül tiszta, a végtelenbe vesző part egyúttal a gyógyulni vágyók ulticélja is. Sylt az Északi-tenger királynője, az északfríz szigetek egyike, Spiekeroog keletfríz szigete csodálatos, az autóforgalomtól megkímélt természeti szépségéről nevezetes, Helgoland vörös sziklái pedig a világ egyik legnagyobb madárparadicsomának adnak otthont.

Csorba Károly amatőr fényképész 1954-ben született Apostagon, ma Budapesten él. Bár már régóta fotózik, első ízben csak 2009-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt. Az “Utazás a világ körül 2009 – Ausztrália” pályázaton elért harmadik helyezés elég bátorságot adott neki, hogy kiállításokon mutassa be képeit, illetve azóta több közös kiállításon való részvételre is meghívták. Az APS Stúdió tagja, rendszeresen készít fényképeket többek közt az Iparművészeti Múzeumnak, a Nemzeti Táncszínháznak és a Magyar Mozdulatművészeti Társulatnak. Fotói az előbbiek prospektusaiban is megtalálhatók.

„Csorba Károly olyan fotós, aki nem csak néz, hanem lát is” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Gaul Géza, a győri Széchenyi István Egyetem Informatikai Tanszékének adjunktusa és hozzátette, hogy szakmája szerint kertészmérnök, tehát kiválóan ismeri a természetet.

Csorba Károly évek óta sikeres résztvevője a BlickPunkt – Képek versenyének, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ on-line fotópályázatának. „A projekt segítségével a Zentrum nem csupán kiváló képeket gyűjt a magyarországi németekről, hanem sok érdekes és sokoldalú emberrel is megismerkedhetünk, ahogy ez a mostani kiállító esetében is történt” – mondta köszöntőjében Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója, aki hangsúlyozta többek között, hogy Csorba nem csak kiváló fotográfus, hanem egyúttal a Lux Stallgalerie úgynevezett motorja.” A galéria a Tolna megyei Kalaznón, egy gyönyörűen felújított parasztházban található. A házat Lux János, Csorba feleségének nagyapja építette. A második világháború utáni kisajátítások során a család teljes vagyonát elveszítette. Csorbáné Lux Erzsébet és Pankotainé Lux Margit, a két unoka valamint családjaik 2009-ben visszaszerezték a házat és közösségi helyet alakítottak ki benne, amelyben kiállítások, előadások, felolvasások és multikulturális rendezvények zajlanak. Arra törekednek, hogy a magyarországi német hagyomány és a Lux-család története  ne merüljön feledésbe.
Az MNH oldalhelyiségében egy kis parasztszobát rendeztek be, amelyben a galéria kiváló munkáját, a család bútorait, tárgyait, leveleit, illetve Csorba Károly magyarországi német témájú képeit mutatják be.

A kiállításmegnyitó nézőcsúcsot hozott a Zentrumnak. A vendégsereg, mely megtöltötte az MNH helyiségeit, rendkívül érdekes vernisszázsprogramnak lehetett tanúja. Az északi-tengeri madárvilágot Kárász Klaudia és Hrotkó Csenge táncperformansza idézte meg Gyulai Csaba zenéje segítségével. Ezt követően Ament Éva, Ament Katalin és Kovács Bence egy sváb tájnyelven előadott stand-up jelenettel nevettette meg a jelenlévőket, zajos sikert arattak. Végül a vendégek egy pohárka északi-tengeri homoktövislikőrrel, illetve kalaznói bor mellett csodálhatták meg a képeket.

A Helgoland, Sylt, Spiekeroog… Az Északi-tenger gyöngyszemei és bemutatkozik a Lux Stallgalerie című kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Magyarországi Németek Házában (Lendvay u. 22., 1062 Budapest). További információkért keressék a Zentrumot: +36-1-373-0933 és info@zentrum.hu

Ajánlott hírek