Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeHírfolyamÍgy találkozott Zsámbék, Pusztavám, Taksony, Dunaharaszti és Újhartyán

Így találkozott Zsámbék, Pusztavám, Taksony, Dunaharaszti és Újhartyán

Választás 2024

Választási véghajrá: 404 településen alakulhat ősszel új német nemzetiségi önkormányzat

A június 9-i voksolás előtti utolsó ülését tartotta az országos német önkormányzat közgyűlése.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Májusfa-állítás Újhartyánon

Egyesületünk, a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre immáron második alkalommal szervezte meg közös májusfa-állítását Újhartyán központjában. Gyermekkorunk óta útnak indulunk április 30-án éjszaka, hogy a „szeretett” lányokat szebbnél szebb májusfákkal örvendeztessük meg. Régebben Újhartyán három kocsmájának udvarán is állították fát május 1-jén, sajnos ez a szokás az idők során megszakadt. Ezt a régi hagyományt vettük alapul a rendezvény szervezésénél, mikor előző évben sikeresen felélesztettük azt.

Majális 587

A tavalyi év sikere után elhatároztuk, hogy a hangulatos eseményt kultúrprogrammal és utcabállal is kiegészítjük. Ezért kértük fel a zsámbéki Lochberg Tánccsoportot és a Pusztavámi Német Nemzetiségi Tánccsoportot, hogy látogassanak el rendezvényünkre. A jó hangulatért rajtuk kívül a taksonyi Heimatklang zenekar is gondoskodott, sőt, néhány dunaharaszti barátunk is eljött hozzánk. Egyedül az idővel nem volt szerencsénk, az utcabált a tájház régi-új pincéjébe kellett áthelyeznünk. Örülünk, hogy a rossz idő ellenére a városból és környékről sok érdeklődő látogatott ki a rendezvényre, hogy megtekintsék a májusfa felállítását, a tánccsoportok színvonalas műsorát és a végén körbetáncolják a fát.

Majális 613

Többen a program után ellátogattak a bálba is, ahol mindenki remek hangulatban tölthette el velünk és a kultúrcsoportok fiataljaival az estét.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Újhartyán Város Önkormányzatának az anyagi feltételek biztosításáért, valamint minden résztvevőnek és szereplőnek, hogy hozzájárult ennek a csodaszép májusi nap megvalósításához.

Surman-Majeczki Martin

Videó: MAGTelevizió

További hírek

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.