Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeFőhír„Az Abgedreht! jelenség” - Szakdolgozat készült a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepről!

„Az Abgedreht! jelenség” – Szakdolgozat készült a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepről!

Választás 2024

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Megkezdte az NVI a választási értesítők postázását

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Lehmann Mirjam Lilla már évek óta sikeresen és mindig nagy örömmel és elkötelezettséggel vesz részt az Abgedreht!-en, a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen. Hogy szívéhez a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ országos filmes projektje közel áll, semmi sem bizonyítja jobban, mint a döntés, hogy a Pécsi Tudományegyetemen folytatott alapképzését egy az Abgedreht!-ről írt szakdolgozattal zárja le.

U35sec2

A szakdolgozat célkitűzése, hogy az Abgedreht!-et különböző szempontok alapján megvizsgálja, elemezze. Mirjam tézise szerint a filmversenyen keresztül tükröződik a mai magyarországi német fiatalok identitása és jól láthatóvá válnak a Magyarországon élő német nemzetiségről alkotott modern vélekedések.

Abgedreht_2015_csoport-web

A bevezetőben Mirjam a médium/média fogalmakkal, majd a magyarországi német médiumokkal foglalkozik, így a nyomtatott sajtóval, a rádióval és a televízióval. A szakdolgozat fő részében a filmverseny történetét és célkitűzéseit taglalja, és azt vizsgálja, hogy az Abgedreht!-re beküldött művek milyen mértékben járulnak hozzá a magyarországi német identitástudat valamint a Magyarországon élő német nemzetiség és a többségi társadalom közti viszony erősítéséhez. Ambach Mónikával, a Zentrum igazgatójával és Brambauer-Szigriszt Adrienn tanárnővel készített interjúi még jobb betekintést nyújtanak a kulisszák mögé és magába – Mirjam megfogalmazásában – az „Abgedreht! jelenségbe”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A szakdolgozatból egy példányt a Magyarországi Németek Könyvtára is kapott, mely a helyszínen elolvasható illetve ki is kölcsönözhető.

További hírek

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.