Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeFőhírSváb lakodalmas hét a Damjanich Utcai Óvodában

Sváb lakodalmas hét a Damjanich Utcai Óvodában

Választás 2024

Választási véghajrá: 404 településen alakulhat ősszel új német nemzetiségi önkormányzat

A június 9-i voksolás előtti utolsó ülését tartotta az országos német önkormányzat közgyűlése.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Óvodánkban, a Bajai Óvodaigazgatóság Damjanich utcai Tagóvodájában, nagy hangsúlyt kap a német nemzetiségi hagyományok és szokások ápolása és a német nyelv használata. A csoportokban a gyerekek régi idők sváb tárgyait láthatják nap mint nap. 2020. február 17. és 21. között sváb lakodalmas hetet tartottunk, melyen idén mindhárom csoport részt vett. A hagyományápolás a német nemzetiségi nevelés egyik fő feladata. A német nyelvet minden nap hallják a gyerekek az óvodánkban, a különböző témákat projektek, tematikus hetek formájában dolgozzuk fel.

cikk4

A sváb lakodalmas hét negyedik alkalommal került megszervezésre Bach-Nyiraty Brigitta német nemzetiségi óvodapedagógus szervezésével és irányításával.

Az első nap a gyerekek megismerkedhettek a német nemzetiségi lakodalmi szokásokkal. Második nap igazi vőfély érkezett az óvodába, Ölveti Gábor személyében, aki elmesélte az óvodásoknak, hogy hogyan is zajlik egy esküvő és egy lakodalom. A kicsik érdeklődően hallgatták, mit is csinál egy vőfély. A gyerekek megismerkedhettek a sváb menyasszony és vőlegény öltözetével, magyarul és németül is megneveztük a ruhadarabokat. Szerdán megkezdődtek a lakodalmi előkészületek, a rozmaringkötés, a német nemzetiségi táncok megismerése.

87152057_3013200188771565_3695661552519610368_o

Csütörtökön tartottuk meg a várva várt lakodalmat. A gyerekek komolyan vették a munkát és lelkesen készültek a nagy napra. Reggel megterítettük az ünnepi asztalt, és közösen kuglófot sütöttünk. Délelőtt folyamán megtörtént a vőlegény öltöztetése és kikérése, majd elindult a nászmenet a menyasszonyos házhoz. A menyasszony öltöztetése és kikérése után elindult a menet a templomba. A pap összeadta az ifjú párt, majd velük a násznép a lakodalom helyszínére vonult. Itt az ifjú párt rövid versekkel köszöntötték, ezt követte az ünnepi ebéd és a táncmulatság.

A hét során igyekeztünk minél több oldalról megközelíteni a sváb lakodalom témakörét. Sok kisgyermek még sosem volt lakodalomban és ezzel sikerült betekintést kapniuk, milyen is ez a szép ünnep.

86464312_3008826812542236_8001511526848528384_o

A pénteki napon a gyerekek a „Brauttanz“ című német nyelvű bábelőadást láthatták az óvónők előadásában. A délelőtt folyamán pacskeroket kötöttünk és fakanálbábokat készítettünk.

A gyerekek ezalatt az öt nap alatt nagyon jól érezték magukat, miközben észrevétlenül elsajátították a sváb lakodalmas szokásokat és közösen ápoltuk a hagyományokat. Tapasztaltatás útján új információkat, tudást sajátítottak el.

Bach-Nyiraty Brigitta
Tagóvoda vezető

További hírek

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.