Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár

HomeHírfolyam„Tarts velünk és alakítsd a jövődet!”

„Tarts velünk és alakítsd a jövődet!”

Választás 2024

Információk a nemzetiségi választásokhoz

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Választási véghajrá: 404 településen alakulhat ősszel új német nemzetiségi önkormányzat

A június 9-i voksolás előtti utolsó ülését tartotta az országos német önkormányzat közgyűlése.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Regisztráció, azaz a német nemzetiségi névjegyzékbe vétel iránti kérelem

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A német mintán alapuló duális szakképzést a 2017/18-as tanévben vezették be. A képzés túlnyomórészt német nyelven, két helyszínen zajlik. A diákok az elméleti alapismereteket heti két tanítási napon az Audi Hungaria Iskolaközpont Győrben sajátíthatják el, a gyakorlati képzés pedig heti három napon a nemzetközi területen tevékenykedő partnervállalatok egyikénél történik. Az iskola jelenlegi kooperációs partnerei az AUDI HUNGARIA, a BOS, a KACO, a SIEMENS Energy, és az Imperial Logistics.

A kétéves szakképzés végén a diákok kettős képesítést szereznek: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara bizonyítványát, valamint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara „Német duális szakképzés külföldön“ elnevezésű tanúsítványát vehetik át. A tanulóknak továbbá lehetőségük van letenni a Német Kultuszminiszteri Konferencia angol nyelvvizsgáját, illetve szerezhetnek ICDL- és SAP4school-tanúsítványt is.

A Magyarországon még aránylag új képzési forma, amely különösen elhivatott, teljesítményorientált, érettségivel rendelkező fiatalokat szólít meg, és kiváló felkészülési lehetőséget nyújt a későbbi felsőfokú közgazdasági tanulmányokra – akár Németországban is.

A duális szakképzés az eddigi tapasztalatok alapján mind a diákok, mind a szakképző vállalatok szempontjából sikertörténetnek nevezhető. 2022 nyarán már a negyedik évfolyam diákjai zárták sikerrel a német mintán alapuló képzést, és kezdték meg szakmai pályafutásukat. A végzett diákok többsége a gyakorlati képzési helyén kapott munkalehetőséget, illetve felsőfokú tanulmányokat kezdett. 

A jelenlegi tanévben tizenöt új tanuló – köztük egy németországi diák – kezdte meg a szakképzést az Audi Hungaria Iskolaközpont Győrben. A 13. és 14. évfolyamokon összesen tizenkilenc diák végzi az „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus“ képzést.

A 2023/24-es tanévre vonatkozó pályázati időszak 2023. április 30-ig tart. Az Audi Hungaria Iskolaközpont Győrben zajló képzés iránt érdeklődő diákok az intézmény honlapján található online-űrlap segítségével pályázhatnak a képzési helyekre.

További információk itt is olvashatóak:
https://www.facebook.com/audihungariadsszakkepzes
https://www.instagram.com/audihungariads_szakkepzes

Forrás: Audi Hungaria Iskolaközpont Győr

További hírek

Adonyi Sváb Ízek

Szükség van a mai modern gasztrokultúrában is a hagyományos ételekre, így ajánljuk ezt a kiadványt minden főzni tudó embernek, hogy a hétköznapok ételeit egy kis hagyománnyal fűszerezhessék meg.

Közel 80 éve történt…

Ajánljuk e kiadványt mindazoknak, akiknek családja bármilyen szinten érintett  a tragikus eseményekben, és így az évtizedeken át tartó némaságba burkolózás miatt nem ismerhették meg közvetlen hozzátartozóik történetét.

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .