Blickpunkt.hu

TrachtTag.hu

Bibliothek.hu

Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár

HomeHírfolyamWanderschlüssel Pilisvörösváron

Wanderschlüssel Pilisvörösváron

Választás 2024

Német nemzetiségi önkormányzati választások – Ismerje meg Ön is az országos lista jelöltjeit!

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Elkészült a választási szórólap

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának a 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos tájékoztatása.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Megkezdte az NVI a választási értesítők postázását

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Nemzetiségi önkormányzati választások – Tájékoztató ajánlás-ellenőrzésről

A 2024-es német nemzetiségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos információk.

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskolában és a Friedrich Schiller Gimnáziumban nemrégiben rendhagyó eseményre került sor: a Wanderschlüssel-projekt keretében megérkezett Vörösvárra az a díszes festett láda, melynek útján a magyarországi német nemzetiségi települések különféle programokkal és projektekkel emlékeznek meg arról, hogy őseink nagyjából 300 éve érkeztek új hazájukba. A láda különleges utazásának pilisvörösvári állomása az utolsó tanítási hétre esett, ezért a gyerekek már az azt megelőző időben foglalkoztak az általuk választott kapcsolódó témával.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola több tanulócsoporttal is részt vett a Wanderschlüssel projektben. Minden németcsoport ellátogatott a Sváb sarokba, ahol Zsámboki Szabolcs előadásában ismerkedett a XVII. század végén és a XVIII. század elején ide betelepült németséget fogadó állapotokkal. Az első 40-50 évvel való ismerkedés állt tehát a fókuszban. Erről viszonylag keveset beszélünk. Alig-alig ismerik a gyerekek azokat az elképesztő nehézségeket, amelyekkel az érkezők meg kellett küzdjenek.

A kipusztult vidékbe új életet lehelni embert próbáló feladat volt. A Kánaánt ígérték ezeknek a fiataloknak, családoknak, de bizony szinte a pusztulás várta őket. A semmiből kellett új életet teremteniük.

Valóságos csoda, hogy 5 év elteltével már temploma volt a közösségnek. Két generáció múltán már virágzó közösség, gazdagodó falu állt a Pilis-medencében.

 A 3.a osztály az első összeírás eredményét dolgozta fel. Fogarasy Fetter Mihály könyvéből szépen kigyűjthetőek az első telepesek nevei. Ezekről gyönyörű monogramkártyákat készítettek a gyerekek. A Betelepülés terén álló szoborcsoport tagjairól fotókollázsokat alkottak, mindezeket színes szalaggal átkötve egy Schlüsselhez rögzítve helyezték el a ládában.

A 6.a osztály két tanulócsoportja egy kis füzetben mutatta meg az első évek nehézségeit, azon gondolkodtak el, mit tennének ők ma ilyen helyzetben. A füzetben színes fotókkal illusztrálták gondolataikat.

A 6.b osztály versben és dalban dolgozta fel a betelepülésről hallott információkat. A gyerekek csoportokban faragták a rímeket. Így keletkezett egy verses füzetke, illetve egy modern rapszöveg is, amelyeket elhelyeztek a ládába.

A 7. évfolyam alapcsoportja az előadások kapcsán az életünk változásán gondolkodott el. A csoport a lapozható albumában azt próbálja bemutatni, hogy milyen óriási fejlődésen ment keresztül ez a közösség az első bevándorlók megérkezésétől a mai napig. Színes fotóikkal kapcsolatot próbálnak teremteni a múlt és a jelen között.

Az esemény központi eleme a projektzáró ünnepély volt, melyet a Schiller Gimnázium színháztermében tartottunk. A diákok itt helyezték el a projekt során elkészült munkáikat a ládában, amelyeket a későbbiekben más települések gyerekei is megtekinthetnek. Az ünnepségen részt vettek a gimnázium tanulói mellett az általános iskola diákjai is, illetve Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Sax László. 

Kiemelkedő pillanat volt a gimnazisták által elkészített kisfilm megtekintése, valamint a Vásár téri iskola kiállítása, amit a láda érkezésének tiszteletére rendeztek. A láda a tanévzáró ünnepély és ballagás idejére már az általános iskola földszinti folyosójának díszhelyén foglalt helyet, ezzel is emlékeztetve minden látogatót a német betelepülők nagy kalandjára, valamint arra a „csodára”, hogy alig pár évtized elteltével már életképes, virágzó falvakban éltek.

A rendezvény pozitív visszhangja a helyi közösségben jelentős volt. Mind a gimnázium, mind az általános iskola vezetése örömmel nyilatkozott a projekt sikeréről. Az iskolák vezetői kiemelték, hogy a Wanderschlüssel-projekt közelebb hozta őket egymáshoz, és nagy örömmel várják a jövőbeni együttműködéseket.

A Wanderschlüssel projekt pilisvörösvári állomása így nem csupán a német nemzetiségi kultúra és történelem ápolását szolgálta, hanem az együttműködés és közösségi szellem erősítését is. 

Jó utat, Wanderschlüssel!

Szontág Nándor
Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola

További hírek

Muskovics Andrea Anna: Buda-vidék présház- és pincekultúrája

Egy tanulmány minden bor- és pincekultúrát kedvelőnek, valamint a magyarországi németek néprajza iránt érdeklődőnek .

Kiss Marianna: Wetsch a mi Szigetbecsénk

Egy kiadvány mindazoknak, akik kutatómunkát végeznek vagy végeznének településük történetéről. Legyen ez ösztönzés mindenki számára, hogy múltunkat ne felejtsük, hanem őrizzük meg és adjuk tovább az utánunk következő generációknak.

Dorothea Steinlechner-Oberläuter: Mein Donauschwabien

Egy kiadvány mindazoknak, akik családtörténetük mélyebb feltárásán dolgoznak, és a megismerés-elfogadás-elengedés útján járnak.