Befejeződött a Koch Valéria Iskolaközpont gimnáziumi épületének részleges tetőfelújítása és ablakcseréje




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fenntartásában álló pécsi Koch Valéria Iskolaközpont a régió legjelentősebb oktatási intézményei közé tartozik, nagy népszerűségnek örvend, ezért kiemelten fontos az oktatási infrastruktúra folyamatos fejlesztése az épületek energiahatékonysága és korszerűsítése érdekében. Az intézmény ingatlanjai az átvétel időpontjában nagyon rossz műszaki állapotban voltak. A fenntartó és az intézmény együttműködésének köszönhetően 2004 óta folyamatos fejlesztések zajlanak az iskolaközpont területén. Az intézményt fenntartó MNOÖ, valamint maga az iskolaközpont is az elmúlt időszakban EU-pályázat, saját források és állami támogatás felhasználásával újította és bővítette az iskolaközpont általános iskolai szárnyát, illetve a két külön székhellyel rendelkező óvodát.

A gimnázium épülete az elmúlt 30 évben azonban nem került felújításra, így olyan üzemelést gátló hibák merültek fel, amelyek azonnali beavatkozást igényeltek az alábbiak szerint:

  • Az informatika és szerverhelyiségben található fa ablakok tömítései már elöregedtek, az ablakok deformálódtak, így azok széllel járó esőzések esetén a vizet az épületbe, illetve a szerkezetekbe vezetik. Ideiglenes megoldásként kerültek fel vízvetők, azonban szakszerű megoldást a nyílászárók cseréje jelentették.
  • A kémia teremben – az informatika teremhez hasonlóan – a nyílászárók cseréje haladéktalanul szükséges. Itt a beázás már oly mértékű volt, hogy az alatta található tanári helyiségek is beáztak.
  • A tanári feletti lapostető vízszigetelését a 2022. évi viharok megbontották, amelynek helyreállítása lokálisan megtörtént, azonban a mintegy 30 éves szigetelés életkorának végén jár, így annak szakszerű javítása az anyag nehéz hegeszthetősége miatt már egyre kevésbé volt lehetséges. A megoldást a lapostető új vízszigetelése jelentette, amely párhuzamosan az ablakok cseréjével hosszútávon beázásmentességet tud biztosítani.
  • A kémia terem és a szertár feletti tetőn korábban jelentős hiba jelentkezett, amelyet lokálisan javítottak ugyan, de a lapostető vízszigetelése itt is halaszthatatlan volt.

A beruházás során az alábbi munkák elvégzését valósítottuk meg:

  • a beázással érintett északi és keleti oldali homlokzati nyílászárók cseréje korszerű, a nagy igénybevételnek ellenálló alumínium nyílászárókra,
  • az elöregedett, beázással érintett lapostetők javítása, felújítása új PVC vízszigeteléssel, továbbá többlet-hőszigetelés beépítésével,
  • az épületegyüttes déli oldalán lévő kilenc tanteremben a régi ablakok új, árnyékolóval ellátott nyílászárókra való cseréje.

Az iskolaközpont felújításának finanszírozásával kapcsolatban, a munkálatok fedezésére 2023. április, illetve 2023. június hónapban nyújtott be a Magyaroroszági Németek Országos Önkormányzata kérelmet a Miniszterelnökség Nemzetiségi Államtitkársága felé. Az említett igényekkel kapcsolatos támogatói okiratokat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2023. június és július hónapban állította ki. A kivitelezési munkálatokra kiírt közbeszerzési eljárás ez év július 7-én vette kezdetét, és időközben sikeresen lezárult. A nyertes kivitelező társasággal, a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt.-vel kötött vállalkozási szerződés július 27-én lépett életbe. A munkaterület átadására augusztus 4-én került sor. A megállapodás értelmében a kivitelezés teljeskörű befejezésének határideje a munkaterület átadásától számított 3 hónap volt, ami határidőre teljesült, a 110 millió forintos beruházás átadásra került.

Ajánlott hírek

Mobidikkel ismerkedtek a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulóiMobidikkel ismerkedtek a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont tanulói



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni? Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a Koch Valéria Iskolaközpont közös sajtótájékoztatója Fenntarthatóság, pénzügyi tudatosság, informatika és programozás