Főszerepben: a magyarországi németek

Forrás: Zentrum

A fullasztó nyári hőség sem akadályozhatta meg a hőgyészieket, hogy összegyűljenek a község kultúrházában, ahol 2013. június 22-én megnyílt a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ (Zentrum) BlickPunkt c. vándorkiállítása.

A Zentrum 2008-ban indította a Képek versenyét és az elmúlt öt évben több, mint 1500 fotográfiát gyűjtött a német nemzetiségről. Az aktuális kiállítás az elmúlt évek legszebb és legkifejezőbb alkotásaiból került összeállításra. A kiállított képek kivétel nélkül bizonyítják, milyen színes, szép, változatos és érdekes lehet egy nemzetiség élete. A vendégeknek kivetítették a 2008-11 között beküldött legjobb képeket és az összes 2012-ben versenybe küldött alkotást. Nagy tapsot kaptak az Abgedreht! filmek. Ambach Mónika, a Zentrum igazgatónője a szervezők kérésére magával vitt néhány filmet a Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepre készült alkotások közül. A vidám hangulathoz igazodva zenés és humoros filmeket mutatott be, amelyeket középiskolások készítettek a filmünnep 2006-os megalapítása óta. Nem hiányozhattak a fiatal filmesek érdekes szpotjai sem, amelyekkel az U35sec kategóriában vettek részt. A jelenlévőket ámulatba ejtette, hogy milyen tehetségesek a fiatalok, hogyan látják a német nemzetiséget, illetve hogyan élik meg német identitásukat. Megcsodálták, hogy micsoda műalkotások jöhetnek létre egy videokamera vagy egy fényképezőgép segítségével, amikor a főszerepet a magyarországi németek játsszák.

IMG_5316

 

A kiállított képek között látható volt egy az 1930-as évekből származó felvétel is. A fotón magyarországi német földművesek láthatóak a hőgyészi Apponyi grófság földjén. A képet Homoródi Károlyné küldte be a 2012-es versenyre, és joggal került bele a 2013-as BlickPunkt falinaptárba. Homórdiné a Hőgyészi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, amely 2001 óta tartja fenn a Hőgyészi Sváb Gyűjteményt.

IMG_5335

A kis múzeum egy parasztcsalád lakását és használati tárgyait mutatja be. Egy, a lakószoba asztalán található igényesen összeállított fotóalbum pillanatképek segítségével kis történeteket mesél a környéken élt emberekről. Némely, a képeken látható viseletek közül megcsodálható a kiállítás anyagában is. A kiállított ruhák segítségével bemutatják, hogy milyen különbözően öltözködtek Hőgyész, Kalaznó, Diósberény, Murga vagy Mucsi lakói. Az egyik legszebb kincs egy leány fehér viselete, aki ebben a ruhában ment a fehér bálba. Ez volt a négynapos farsangi mulatság első bálja és szombaton került megrendezésre. Hajadon lányok vettek részt rajta, és kizárólag fehér ruhában jelenhettek meg. A fehér ruhát elsőáldozásra kapták a lányok. Ahogy a lány cseperedett, úgy alakították a méretére. Érdekes a hőgyészi viseleten látható úrias hímzés is. Ez valószínűleg Mercy gróf házvezetőnőjének köszönhető. A Bécsből származó asszony tanította a hőgyészi leányoknak azokat a filigrán hímzéseket, melyekkel a késő barokk stílusban épült templom oltárterítőit hímezték. A szemfüles fiatal és a divat iránt érdeklődő lányok azonban a keskeny, törékeny ágak és virágok mintáit ráhímezték a ruháikra is.

Hőgyész uradalmi hangulatát meghatározta a gyönyörű kastély is, melyet az 1720-as években építtetett Claudius Florimundus Mercy gróf, és amely később az Apponyi család birtokába került. A gróf az építkezés céljából a német földművesek mellett német kézműveseket is a településre hozatott, illetve a birtokára telepített. A környék a török uralom végeztével hamarosan felvirágzott és Hőgyész rövidesen vásárjogot is kapott.

IMG_5346

Sajnos az évszázadok alatt, különösképp a XX. század tragikus eseményei következtében sok minden megváltozott. A németek többségét kitelepítették, a kastély állami tulajdonba került. Többek között gyermekotthonként is működött, később egy befektető vásárolta meg és kastélyhotelt nyitott, amely azonban csődbe ment. Ha ma a lelakatolt vaskapun át belesünk a kertbe, megpillanthatjuk az egykori tulajdonosok gazdagságának nyomát, amely nagy hatással volt a helyi lakosságra.

IMG_5308

A magyarországi németek leszármazottai büszkék a szép településükre, különösképpen a kultúrájukra és a nyelvjárásukra. A Vergissmeinnicht (Nefelejcs) kórus tagjai kötelességüknek érzik, hogy ápolják és továbbadják a magyarországi németek dalkincsét. Felléptek a BlickPunkt kiállítás megnyitóján is. A hölgyek házi készítésű süteményeket, az urak bort hoztak magukkal, ezzel is hozzájárultak, hogy jó hangulatban záruljon a délután. A képek nézegetése közben felidéződtek az emlékek. A jelenlévők régi történeteket meséltek és a régmúlt újra megelevenedett.

A BlickPunkt kiállítás még két hétig látható a kultúrházban.

IMG_5313

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo