Bemutatkozik Waldmann-né Baudentisztl Éva, az MNOÖ közgyűlésének tagja

Forrás: LdU

Szeretne az MNOÖ-vel kapcsolatos hírekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata „Deutsche Liste – Die erste Wahl” c. Facebook-oldalán indított sorozatának folytatásaként bemutatkozik Waldmann-né Baudentisztl Éva, a közgyűlés egyik tagja.

„Minden élethelyzetben síkra szállok a kétnyelvű nevelésért“

- Dunaszentmiklósról, egy magyarországi német családból származom. A szüleim és nagyszüleim odahaza annak idején németül beszélgettek egymással. A bátyám még részese lehetett annak a szerencsének, hogy többet beszélhetett németül, mint magyarul. Egyszer csak az óvodában azonban sajnálatos módon valaki megtiltotta az édesanyámnak, hogy otthon hozzánk, gyerekekhez németül szóljon. Ekkor mindössze két éves voltam…

10500492_889697781040329_5197803592015497336_n

Ennek ellenére belenevelkedtem a német létbe. A nagyanyáim sváb dalokat énekelgettek nekem, német nyelven játszottak velem. Akkor kezdődött ám el igazán minden, amikor tíz éves voltam. Iskolai dolgozatot kellett írnunk az őseinkről, és én a dunaszentmiklósi német népviseletet mint témát választottam. Édesanyám később néhány további helybéli lánnyal együtt összehívott bennünket, hogy magyarországi német népdalokat tanítson nekünk. Ettől fogva vált számomra tudatossá az, hogy német nemzetiségi vagyok. 1992-ben, amikor 19 éves voltam, megalakítottuk a dunaszentmiklósi lánykart. A Dunaszentmiklósi „Heimatskreis” azóta már fogalommá vált: a lánykarból női kar lett, majd vegyes kórus. 1996-ban tánccsoportot is alapítottunk.

1992 óta rendszeresen részt veszek különféle helyi és megyei szintű rendezvények (fesztiválok, vetélkedők, a megyében élő nemzetiségek találkozója, gyermek-táncegyüttesek találkozója, tájékoztató fórumok nemzetiségi önkormányzatok számára) megvalósításában.

Időközben némettanár lettem, a baji nemzetiségi iskolában kezdtem el tanítani. Nemzetiségi pedagógusi végzettséget szereztem, majd gyermektánc-oktatóit. Ugyanabban az intézményben dolgozom azóta is: németet, honismeretet és néptáncot oktatok.

A férjemet egy kórustalálkozón ismertem meg. Nem is volt kérdés, hogy német nyelven, népviseletben kelünk-e egybe. Az esküvőnket még a Magyar Televízió német nemzetiségi műsorában is bemutatták. 2004-ig, a fiam születéséig énekeltem és táncoltam Dunaszentmiklóson – annak ellenére, hogy az esküvőnk után Tatára költöztünk.

A gyermekeink kétnyelvűen nőnek fel: az anyanyelvük a magyar, a második anyanyelvük pedig a német. A férjem, aki szintén nemzetiségi, otthon csak németül beszél velük. Minden élethelyzetben síkra szállok a kétnyelvű nevelését. Arra törekszem, hogy a gyermekeimnek a dunaszentmiklósi német nyelvjárás szépségeit is megmutassam.

2006 és 2014 között tagja voltam a helyi nemzetiségi önkormányzatnak, 2010 óta a megyei német önkormányzat elnöke és az országos német önkormányzat tagja vagyok.
A nemzetiség területén végzett tevékenységem elismeréseként 2013-ban átvehettem a „Komárom-Esztergom megyei németségért” kitüntetést.

Általános iskolai tanárként elsősorban az oktatásügy képviseletét tartom kötelességemnek. Remélem, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának készülő stratégiájához magam is hozzá tudok járulni!

Azt gondolom, hogy egy szervezet csakis akkor lehet sikeres, ha beszélgetéseket, vitákat kezdeményez és folytat. A jóakarat önmagában nem elég! Kell, hogy mindenki képviselje a maga véleményét, miközben a másokét elfogadja, adott esetben pedig a saját álláspontját újragondolja, és ha kell, kompromisszumot kössön.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo