VUdAK-nap a HdU-ban

Forrás: Neue Zeitung

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) szokásosan három napig tartó műhelybeszélgetéseire az idei évben a fertőzésveszély és a támogatási összegek megvonása következtében szeptember 10-én Budapesten, a Magyarországi Németek Házában, egy napba sűrítve került sor.

IMGP1270

Elsőként az irodalmi és a képzőművészeti szekciók aktualitásairól esett szó, a jelenlegi helyzetet figyelembe véve beszéltek a jövő évi tervekről, de arra is jutott idő, hogy értekezzenek Michelisz József egy magával hozott szövegéről.

IMGP1279_4

Öt év telt el a legutóbbi tisztújítás óta, így az is idén lett esedékes. A 12 megjelent szavazóval és a 18 meghatalmazással a koronavírus-helyzet ellenére is határozatképes volt a közgyűlés, így a tagok meg tudták vitatni a 2019-es és 2020-as tevékenységeket, javaslatokat hozhattak a jövőbeli tervekre vonatkozólag, illetve új tagokat is felvehettek soraikba. A szavazáson megerősítették tisztségében az 1. elnököt, Schuth Jánost, valamint a 2. elnököt, Korb Angélát, az irodalmi szekciót továbbra is Becker Róbert vezeti, míg Matzon Ákos maradt a képzőművészeti szekció tiszteletbeli elnöki posztján.

Az este folyamán hivatalosan is megnyitották a VUdAK képzőművészeinek alkotásaiból, összeállított „Kontakte – Kontraste” elnevezésű kiállítást, melynek Matzon Ákos a kurátora. A Magyarországi Németek Házában november végéig megtekinthető összeállítást – ami az év elején már Chemnitzben is látható volt – Wolfart János, a szövetség új tagja mutatta be. 
A budapesti ünnepség zenei részéről a szintén VUdAK-tag Valentin István (hegedű, gitár és ének) és Krauszné Hommer Zsuzsanna (ének) gondoskodtak Axel Hesse „Rosengarten“ című magyarországi német népdalgyűjteményéből válogatva. Az esten természetesen az irodalom is „szóhoz jutott”: Becker Róbert, Bradean-Ebinger Nelu és Michelisz József olvastak fel műveikből.

További rendezvényfotók >>>

〰〰〰〰〰

A kiállításmegnyitó, ami a Magyarországi Német Kulturális Információs Központ és Könyvtárral közös szervezésben valósult meg, egyben a Zentrum-Programme im HdU sorozat nyolcadik rendezvényévadának kezdő eseménye is volt.
A kiállítás november 27-ig látogatható a Magyarországi Németek Házában (Budapest VI., Lendvay u. 22) előzetes e-mailes bejelentkezés alapján: info@zentrum.hu

A kiállító képzőművészek: Josef Bartl, Péter Berentz, Bernadett Breszkovics, István Damó, Antal Dechandt, Julius Frömmel, Jakob Forster, Ingo Glass, László Hajdú, Erzsébet Horváth, György Jovián, Manfred Karsch, Gábor Kovács-Gombos, Endre Lehel, Erzsébet Lieber, Antal Lux, Ákos Matzon, Adam Misch, Thomas Olescher, Volker Schwarz, Csaba Szegedi, Géza Szily, Zsuzsa Trieb, János Wagner, Peter Wrobel.

Támogató: Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. - NEMZ-CISZ-20-0228

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo